HOUTEN – Op 15 augustus herdenken we jaarlijks het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Deze dag staat in het teken van het eren van alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Ook in Houten wordt deze belangrijke dag herdacht met een speciaal programma.
In het radioprogramma Oorgetuigen van Dennis Ekelschot, vertelt Marcel Dagniaux, de penningmeester van het herdenkingscomité, meer over deze herdenking: “We organiseren deze herdenking al enkele jaren, en sinds kort hebben we de herdenking op 15 augustus aan ons programma toegevoegd. Het is belangrijk om meerdere momenten in het jaar te hebben om vrijheid te vieren.”
Pieter de Winter, de voorzitter van het 4 en 5 mei comité, voegt daaraan toe: “We werken nauw samen met Schalkwijk om deze herdenkingen te organiseren. Deze herdenkingen zijn niet alleen in Houten van belang, maar door heel Nederland. Ze worden zelfs landelijk uitgezonden op de NPO, wat de nationale betekenis ervan onderstreept.”
Verbinden
Pieter ziet een groeiende behoefte aan herdenken, vooral gezien de recente gebeurtenissen in de wereld: “Het aantal mensen dat deze herdenkingen bijwoont, neemt toe. De oorlog in Oekraïne herinnert ons eraan dat vrede en vrijheid geen vanzelfsprekendheid zijn.”
Veteraan
Marcel Dagniaux is zelf veteraan en heeft persoonlijke ervaring met oorlogssituaties: “Ik heb gediend in het Midden-Oosten. Als ik het nieuws hoor over het noorden van Israël en het zuiden van Libanon, waar ik ooit gestationeerd was, doet dat me denken aan mijn tijd daar. Dit versterkt mijn overtuiging om door te gaan met deze herdenkingen. Het is ook cruciaal om de jeugd erbij te betrekken, zodat zij het stokje overnemen. Gelukkig zien we de laatste jaren een toename in de opkomst van jongeren.”
Het programma
De herdenking in Houten vindt plaats op het plein van het Oude Dorp: “We beginnen om kwart voor acht ‘s avonds. Iedereen is welkom, en we vragen de aanwezigen om een zonnebloem mee te nemen. De locoburgemeester, Wouter van den Berg, zal een toespraak houden, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna zal Molukker Simon Hitipeuw spreken en wordt er een gedicht voorgedragen. Het is een korte maar betekenisvolle bijeenkomst waar iedereen voor uitgenodigd is.”
Het volledige programma vind je in een eerder artikel op Omroep Lekstroom.
Luister hier het gehele interview met Pieter en Marcel terug op Spotify:
Foto bovenaan: Indiëherdenking Houten 2023 (René van den Brandt)