IJSSELSTEIN – In IJsselstein wordt carnaval groots en meeslepend gevierd. Met nog zo’n tien dagen te gaan, veranderen de IJsselsteiners langzaam in Apeluiers, en ondergaat de binnenstad een ware metamorfose: van IJsselstein naar Apestad. De vestingstad maakt zich op voor dagenlang uitbundig feest en plezier
“Maar wat vieren we eigenlijk met carnaval? En waarom worden IJsselsteiners Apeluiers genoemd?” Podcastmaker Bas Heijkamp ging op pad en sprak met verschillende carnavalsvierders over hun beleving van het feest. Onder hen Sjef Epping, al jaren betrokken bij de organisatie van carnaval in IJsselstein. “Het is een beetje de draak steken met de gevestigde orde,” legt hij uit.
Boortje 11: een ludieke carnavalsstunt
Ook carnavalsvereniging Boortje 11 voegt elk jaar een politiek tintje toe aan het feest met een ludieke carnavalsstunt. Zo maakten ze ooit ‘plannen’ bekend om woningen te bouwen op het Kasteelterrein en onder de zendmast. De zogenaamd officiële gemeentelijke plannen, zorgen meestal voor hilariteit—maar soms ook voor boze reacties. “Het moet een beetje schuren, hè?” zegt Jan Huberts van Boortje 11 in de podcast.
De geschiedenis van Apestad
Bas duikt daarnaast in de geschiedenis van Apestad en onderzoekt hoe een aap uitgroeide tot de mascotte van het carnavalsfeest in IJsselstein. Carnaval in Apestad is een begrip: IJsselsteiners vertellen vol trots over hun tradities en wat het feest voor hen betekent.
De podcast maakt deel uit van de serie ‘Ontmoet IJsselstein’. Het programma voor Carnaval 2025 is hier te vinden.
Foto bovenaan: Arthur Krijgsman Fotografie
Lees ook: