CO2-uitstoot wegverkeer in 2022 met bijna drie procent toegenomen

De CO2-uitstoot van het wegverkeer op Nederlands grondgebied was 26,9 miljard kilo in 2022. Dit is 2,7 procent meer dan een jaar eerder. Tijdens de coronapandemie nam de uitstoot door het wegverkeer af en deze was in 2022 nog steeds 5,6 procent lager dan in 2019. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Het CBS gaf antwoord op een vraag van Omroep Lekstroom: “In totaal is de uitstoot van CO2 op autosnelwegen het grootst, hier worden ook de meeste kilometers afgelegd: zie  Emissies naar lucht door wegverkeer, 2022 | Compendium voor de Leefomgeving (clo.nl) In gram per kilometer is In 2022 de uitstoot van alle motorvoertuigen (personenauto’s, bestelauto’s, vrachtvoertuigen en bussen) samen in de stad (233 gram/km). Dit is hoger dan op de snelweg (218 gram/km), op de buitenwegen is de uitstoot 165 gram/km. Bij bijvoorbeeld de personenauto’s is de CO2 uitstoot op de autosnelweg 148 gram/km, in de stad 152 gram/km en op de buitenweg 126 gram/km.”

Het wegverkeer droeg in 2022 voor 17 procent bij aan de totale uitstoot van kooldioxide (CO2). Bijna 57 procent van de CO2-uitstoot door het wegverkeer werd veroorzaakt door personenauto’s. In totaal bedroeg de CO2-uitstoot van personenauto’s 15,3 miljard kilo, ruim 2,8 procent meer dan in 2021.

Daling CO2-uitstoot per kilometer personenauto’s
Personenauto’s legden in 2022 vergeleken met een jaar eerder ruim 5,6 procent meer kilometers af. De CO2-uitstoot per kilometer daalde tegelijkertijd met 3,2 procent. Dit heeft onder andere te maken met een toename van het aandeel elektrisch gereden kilometers.

CO2 uit uitlaatgassen door het wegverkeer ontstaat door verbranding van de in motorbrandstoffen aanwezige koolstof. De CO2-emissie van voertuigen op motorbrandstoffen hangt samen met het verbruik, en dus met het aantal afgelegde kilometers. Ook het gewicht van het voertuig is van invloed op de CO2-uitstoot.

Stijging CO2-uitstoot lichte en zware bedrijfsvoertuigen
Lichte en zware bedrijfsvoertuigen zorgden in 2022 samen voor bijna 41 procent van de CO2-uitstoot van het wegverkeer. De CO2-uitstoot van lichte en zware bedrijfsvoertuigen is ten opzichte van 2021 met respectievelijk 2,6 en 2,9 procent toegenomen. Dit kwam met name door een toename van het aantal afgelegde kilometers van bedrijfsvoertuigen. De CO2-uitstoot per kilometer bleef nagenoeg gelijk.

Uitstoot bussen sterkst gedaald ten opzichte van 2019
Lijn- en touringcarbussen hebben een relatief klein aandeel (1,3 procent) in de CO2-uitstoot van het wegverkeer. Van alle wegvoertuigen lieten ze in 2022, vergeleken met 2019, de sterkste afname in CO2-uitstoot zien van 31,2 procent.

Ook bij personenauto’s nam de CO2-uitstoot af ten opzichte van 2019, met 11,2 procent. Bij de lichte en zware bedrijfsvoertuigen nam die in deze periode juist toe, met respectievelijk 4,0 en 5,2 procent.

Bron tekst CBS en Omroep Lekstroom. foto: John van Amerongen

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn