Fortwachter Jutphaas viert Weekend van het Verdedigingserfgoed

Een van de mooiste historische plekken van Nieuwegein is ongetwijfeld Fort Jutphaas. Het Fort is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De plek heeft de afgelopen jaren een flinke boost gekregen. Het Fort is gerenoveerd en biedt onderdak aan restaurant Celine. Vlak ernaast -verscholen in het groen- vind je de voormalige wachterswoning. Hier zit sinds 2022 het bijzondere Koffiehuis annex B&B en ontmoetingsplek ‘Bij de Fortwachter’. Op zondag 21 april staat de Fortwachter in het teken van het Weekend van het Verdedigingserfgoed.

“We maken er een Fort-treffelijke middag van!” zegt Ann de Vries van de Fortwachter. Op dit mooie groene, verborgen plekje van Nieuwegein is altijd wel iets leuks te doen. Van een creatieve middag voor kinderen tot een biologische markt of kunstevent. “En nu dus een Fortenmiddag.”

Hollandse Waterlinie
Fort Jutphaas begon ooit als Kasteel Plettenburg, en werd begin 19e eeuw omgebouwd tot een Forteiland. Dit om de weg tussen Houten en het hoger gelegen gebied daaromheen te verdedigen. De Hollandse Waterlinie, waarvan Fort Jutphaas onderdeel is, kon bij dreiging onder water gezet worden zodat het achterland niet meer te voet of te paard bereikbaar was. “Dit is in totaal maar liefst drie keer gebeurd. tijdens de Frans – Duitse Oorlog (1870-1871), tijdens WOI (1914-1918) en aan de vooravond van WOII (1939-1945).” De Hollandse Waterlinie staat sinds 2021 op de UNESCO werelderfgoedlijst. “Deze belangrijke stukken geschiedenis horen behouden én gevierd te worden!”, vindt de organisatie.

Uitgebreid programma
De middag bestaat uit een uitgebreid programma voor kinderen en volwassenen en begint om 13.00 uur. Er zijn militaire oefeningen, laad- en vuurprocessen en een schietdemonstratie met een authentiek kanon. Ook kun je onder begeleiding van een archeoloog, met een metaaldetector speuren naar schatten, er zijn spelletjes, puzzels en een reuzenbellenblaas. De middag eindigt om 17.00 uur. Info: www.bijdefortwachter.nl

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Berichten over uw buurt

Berichten over uw Buurt

LEKSTROOM REGIO – Met ingang van 19 juni gaat de overheid inwoners actief informeren over besluiten die invloed hebben op hun buurt. Bijvoorbeeld over een

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn