Gemeenteraad Nieuwegein stemt in met realisatie evenemententerrein

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft in haar gemeenteraadsvergadering van 18 april 2024 ingestemd met de realisatie van een evenemententerrein in het centrale deel van Park Oudegein. Dat gebeurde via een hoofdelijke stemming waarbij bleek dat binnen de CDA-fractie en de fractie van VSP verdeeld werd gestemd. Een amendement van GroenLinks om eerst een evenementenbeleid op te tuigen en pas daarna een locatie voor een evenemententerrein te kiezen werd verworpen. Burgemeester Van Beukering-Huijbregts had voor de raadsvergadering nog een petitie met 3281 handtekeningen van tegenstanders van het plan in ontvangst genomen. De tribune in de raadszaal zat vol met mensen die allemaal het debat wilden volgen en gespannen het besluit afwachtten.

Mevrouw Feenstra van GroenLinks mocht in het debat beginnen met het voorleggen van voornoemd amendement. Het amendement was mede ondertekend en werd dus gesteund door de partijen: de Unie, CU, het CDA en Ieders Belang. Mevrouw Derks van De Unie sprak zich uit tegen het plan, “niet verstandig” zij was bang voor het gevaar voor de natuur. Mevrouw Voorthuijsen van de Christen unie vond het geen goed plan. Je moest zo’n terrein niet midden in de natuur willen plaatsen. Mevrouw Verbeek van Ieders Belang vroeg zich af of er wel geluisterd was door de raadsleden naar de inwoners va Nieuwegein. Ze verwacht gerechtelijke procedures. Mevrouw Akskal gaf aan het niet urgent en belangrijk genoeg te vinden. Nu 1,4 miljoen investeren terwijl er bezuinigingen aankomen voor de gemeente. Ze was eerder dit jaar nog enthousiast, maar zei haar mening te hebben bijgesteld. De heer Arnold van de VSP gaf aan dat zijn fractie de voor en tegens had afgewogen en wilde eigenlijk eerst duidelijkheid over de overeenkomst van de gemeente met stichting Oudegein over het park van 1973. Kon wat het college nu voorstelde nu eigenlijk wel. Hij voorziet rechtszaken wegens contractbreuk. Hij gaf aan dat zijn fractie verdeeld ging stemmen. Mevrouw Bahktali van Nu was tegen het plan. Het zou veel geld besparen wanneer het plan van tafel ging en zij gaf aan de natuurwaarde van het park erg belangrijk te vinden.

Behoefte en geringe natuurschade
PvdA-er Holtermann sprak zich uit voor het plan. Hij zei ontmoeting in de Nieuwegeinse samenleving belangrijk te vinden en verwachtte geen onherstelbare schade aan de natuur in het park. VVD-er Verhagen was “voor het evenemententerrein” er was volgens hem behoefte aan een evenemententerrein zeker bij jongeren. Hij achtte de natuurschade gering. Mevrouw Lamur van D66 zei dat het terrein er moest komen, maar ook een evenementenbeleid. Dat dat dan later zou komen, dat was  dan maar zo, zo reageerde ze op een interruptie van GL-er Feenstra die op die volgorde wees en dat andersom wilde zien. Mevrouw Peters van Lokale Vernieuwing was voor het voorstel; ongemak en overlast zou gezien de behoefte aan zo’n terrein toch te verdragen moeten zijn.

Reactie wethouder
Wethouder John van Engelen zei dat juristen in huis het plan hadden bekeken en geen problemen verwachten. Hij wees er op dat in evenementenvergunningen voorwaarden gesteld kunnen worden. “Het gaat niet alleen om jongeren.” Hij wees er op dat veel bezwaren van raadsleden bij de uitvoering bij het hoe hoorden en dit voorstel ging eerst over de plaats om die te kiezen. Met het voorstel voerde het college een eerder door de raad aangenomen motie uit zo onderstreepte hij.

Stemmingen
Na de bespreking van het plan volgden de stemmingen. Het amendement werd met 14 stemmen voor en 19 tegen verworpen en in de hoofdelijke stemming bleek een meerderheid van 19 raadsleden voor het voorstel om een evenemententerrein in Park Oudegein te realiseren.

foto algemene foto raadzaal Nieuwegein met gemeenteraadsvergadering via gemeente Nieuwegein

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Berichten over uw buurt

Berichten over uw Buurt

LEKSTROOM REGIO – Met ingang van 19 juni gaat de overheid inwoners actief informeren over besluiten die invloed hebben op hun buurt. Bijvoorbeeld over een

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn