Levenslessen leren van kijken naar sport

NIEUWEGEIN – Filosoof Lammert Kamphuis werkt als spreker en schrijver. Op 16 mei is hij, samen met Filemon Wesselink, in Theater De Kom in Nieuwegein met de voorstelling ‘Sport kijken voor een weergaloos leven’.

,,Filemon en ik zijn al jaren bevriend”, begint Kamphuis zijn verhaal. ,,Als we elkaar zien hebben we vaak meerdere tv-schermen aan staan met voetbal, wielrennen, darten… Van alles. Soms vroegen we ons af:’zijn we onze tijd niet aan het verspillen?'”

,,Je kunt je schuldig voelen als je op zo’n zomermiddag de hele tijd naar de Olympische Spelen zit te kijken”, gaat hij verder. ,,Maar we bedachten ook: terwijl we sport kijken voeren we ook mooie gesprekken. Dat geeft ook lessen voor je eigen praktische leven. Zo ontstond het idee. De praktische lessen die je leert tijdens het kijken naar sport leggen we uit aan de zaal.”

Rumble in the jungle
Gevraagd naar een voorbeeld, komt Kamphuis met de naam van bokser Mohammed Ali op de proppen. ,,Hij leert ons dat het slim is om tijdens een vergadering pas helemaal op het eind met je idee te komen. Pas als iedereen moe is. De belangrijkste wedstijd die Ali ooit bokste was de Rumble in the Jungle tegen George Foreman. Iedereen dacht: Ali maakt alleen kans als hij in zijn eigen stijl bokst. Veel bewegen en om zijn tegenstander heen dansen. Maar hij deed iets anders. Hij liet Foreman aanvallen. Ali liet zich naar achteren dringen en liet Foreman op hem in beuken. Toen Foreman moe was, sloef Ali toe. Die les kun je meenemen naar een vergadering: als iedereen uitgeput raakt en naar huis wil, kom jij met je idee. Dan zegt iedereen: doen we.”

De verdeling is duidelijk tijdens de voorstelling. ,,Filemon is de sportverslaggever, ik de filosoof”, zegt Kamphuis. ,,Samen hebben we mooie voorbeelden die mensen kunnen gebruiken.” Overigens hoef je niet alleen op tv te kijken naar sport. ,,In het echt aanwezig zijn is vaak veel indrukwekkender.”

Lammert Kamphuis en Filemon Wesselink zijn op 16 mei te zien in De Kom in Nieuwegein.

Dit artikel is een coproductie met Ruben Driessen

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Zonnestroom voor huurders

HOUTEN – Woonin organiseerde op 4 en 10 juni twee informatiebijeenkomsten voor huurders die graag gebruik willen maken van zonnestroom. Al eerder konden huurders met

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn