Lintjesregen 2024: Acht inwoners van Nieuwegein koninklijk onderscheiden

Maar liefst acht Nieuwegeiners ontvingen tijdens de jaarlijkse lintjesregen een lintje van burgemeester Marijke van Beukering. De koninklijke onderscheidingen gingen naar Jan Koot, Joke van Oort, Abdoel Sahied Jafar, Haliman Jafar-Khodabaks, Jaap van Zoest, Jolanda Romijn, Steven Nieberg en Yousry El Kashif. Zij hebben de afgelopen jaren iets bijzonders gedaan voor de stad of hun naasten.

Voor het eerst sinds de coronaperiode stroomde dit jaar het Stadshuis weer vol voor de jaarlijkse Lintjesregen. De afgelopen jaren ontvingen de gedecoreerden, de ontvangers van de lintjes, thuis hun koninklijke onderscheiding. Nu ontvingen ze hun onderscheidingen samen, en voor het eerst uit handen van burgemeester Marijke van Beukering.

Jan Koot

Meneer Koot is al vele jaren zeer actief als vrijwilliger in de voetbalwereld. In 1955 begon hij in Utrecht als jeugdlid bij de voetbalclub die toen nog Velox heette, en sinds 1975 heeft hij zich altijd ingezet voor de club. Eerst als barman, en later als bestuurder rondom onder andere wedstrijdzaken en het beheer en onderhoud van de kantine. In 1992 begeleidde hij de fusie tussen Velox en SVVU en in 2000 die met Celeritudo. Met zijn ‘handen uit de mouwen’-mentaliteit bestuurt hij sindsdien als verbinder en heuse aanvoerder VSC. Ook zijn kinderen en kleinkinderen zijn door zijn enthousiasme betrokken bij de vereniging. Voor zijn meer dan 40 jaar vrijwilligerswerk werd hij door de burgemeester benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Joke van Oort

Sinds 1997 is mevrouw Van Oort al actief vrijwilliger bij het Leger des Heils. Daar gaf ze als recruteringssergeant bijbelstudie aan aanstaande korpsleden en begeleidde ze een bijbelgroep. Altijd stond zij klaar voor de mensen in en om de organisatie. Naast haar inzet onderhield ze betekenisvol contact met leden en betrokkenen door ze te bellen of op haar fiets langs te gaan en een luisterend oor te bieden. Ze verzorgde 10 jaar lang de jaarlijkse Bloemengroet van het Leger des Heils aan het St. Antonius ziekenhuis, en in de kerk is mevrouw Van Oort iedere zondag als eerste aanwezig om de koffie klaar te zetten. Hiervoor ontving zij een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks

Samen ontvingen meneer en mevrouw Jafar allebei een benoeming tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Beiden zetten zij zich al vele jaren in voor de vereniging Admadiyya Anjuman Isha’t Islam, de moskee in Utrecht. Meneer Jafar vervulde al sinds de jaren 80 verschillende rollen in het bestuur. Binnen de vereniging staat hij bekend als harde werker en voortrekker die veel mooie activiteiten van de grond heeft gekregen. Mevrouw Jafar biedt met veel begrip en liefde ondersteuning aan het bestuur en de leden door onder anderen te koken, schoon te maken, en muziek te verzorgen. Ook geeft ze voorlichting over verschillende onderwerpen, van suikerziekte tot orgaandonatie. Daarnaast zet het stel zich al vele jaren in voor Stichting ASHA, een vrijwilligersorganisatie voor Surinaamse Hindoestanen in Utrecht. Daar bieden ze hulp en ondersteuning, geeft mevrouw Jafar voorlichting over onder andere ‘oud worden in Nederland’ en gaat meneer Jafar vaak bij mensen langs en weet hij ze samen te brengen en te verbinden.

 

Jaap van Zoest

Als zeer betrokken man heeft meneer Van Zoest zich meer dan veertig jaar ingezet voor verschillende maatschappelijke organisaties. In de jaren 80 begon hij bij Wereldkinderen en als voorzitter van de Werkgroep Adoptie in Zutphen. Daarna werd hij vrijwilliger bij Slachtofferhulp, waar hij vele slachtoffers heeft kunnen helpen door ze een luisterend oor te bieden en hen te helpen met juridische en praktische zaken, zoals het contact leggen met andere organisaties en zelfs het meegaan naar rechtszaken. Ook adviseerde hij scholen over hoe zij kinderen na een traumatische ervaring het beste konden helpen. In 2019 werd hij vrijwilliger bij Proxima Terminale Zorg, waar hij mensen ondersteunt bij hun laatste levensfase, en vorig jaar sloot hij zich ook nog aan bij de net opgerichte Stichting Levensportret. Daar helpt hij mensen een blijvende herinnering aan een geliefde te geven. Voor al zijn inzet ontving meneer Van Zoest een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Jolanda Romijn

In haar werk als onderwijsassistent en pedagogisch medewerker heeft mevrouw Romijn de levens van veel kinderen geraakt. Daarbij zet zij zich veel meer in dan haar functie van haar vraagt. Naast onderwijsassistent is zij bij openbare basisschool ‘De Meander’ ook conciërge, directie-assistent en leerkrachtondersteuner. Ze is een heuse spin in het web tussen de school, gemeente en hulpdiensten, is verkeersouder, opent elke dag de deuren en weet het antwoord op bijna alle vragen van ouders én leerlingen. Ook als pedagogisch medewerker bij de buitenschoolse opvang ‘Kind & Co’ Ludens zette zij zich jarenlang hard in, in haar wijk was ze onderdeel van het buurtcomité, en voor de gemeente was ze 4 jaar lang betrokken bij het wijknetwerk waar ze onder andere verschillende veilige speelplekken mede realiseerde. Ook heeft mevrouw Romijn in het onderwijs veel kinderen met een beperking op mooie wijze kunnen ondersteunen en zo veel voor hen en hun ouders kunnen betekenen. Voor haar betrokkenheid bij de ontwikkeling en ondersteuning van kinderen in de stad is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Steven Nieberg

De brede maatschappelijke inzet begon voor meneer Nieberg in 1981 bij zijn roeivereniging Orca. Daar vervulde hij verschillende commissierollen en werd hij bestuurder, en ook na zijn studententijd ging hij door met het ondersteunen van de roeisport. Hij werd lid van roeivereniging Viking en belangrijk deel van de organisatie van internationale roeiwedstrijd de Koninklijke Holland Beker als wedstrijdleider en jurylid. Later werd hij voorzitter van de landelijke kamprechters-commissie en was daarmee jarenlang hét boegbeeld van de Nederlandse roeiofficials. Ook voor het para-roeien zette hij zich intensief in, met als kroon zijn rol als kampenrechter tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro in 2016. Daarnaast bestuurde meneer Nieberg onder andere de eerste Montessorischool van Nieuwegein, en hielp hij een aantal Montessorischolen in de regio fuseren. Daarnaast heeft hij zich sinds 2022 aangemeld als vrijwillig molenaar en helpt hij met het draaiende houden van houtzaagmolen De Ster in Utrecht. Voor zijn brede inzet voor watersporten en de maatschappij in meneer Nieberg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Yousry El Kashif

Meneer El Kashif is als vrijwilliger actief bij veel verschillende maatschappelijke organisaties. Voor de vereniging van Arabische Vrouwen in Nederland geeft hij lezingen en seminars waarmee hij vrouwen informeert over hun rechten en plichten als burgers in Nederland. Als voorzitter van de stichting Dalili publiceert hij dagelijks nieuws op de website dat Nederlanders van buitenlandse afkomst helpt om te integreren in de samenleving. Zo werkt hij aan het creëren van maatschappelijk bewustzijn, terugdringen van criminaliteit en ondersteuning bij mensenrechtenkwesties. Daarnaast zet hij zijn brede kennis als journalist voor in Vereniging Maghreb door onder andere seminars te geven over journalistiek, veiligheidsbewustzijn en het vermijden van geweld, en informatie te delen over hoe de Grondwet van Nederland luidt en werkt. Sinds 2004 is hij ook nog voorzitter van de Algemene Vereniging van Egyptenaren in Nederland. Daar zet hij zich in om door het hele land activiteiten te organiseren op het gebied van cultuur, emancipatie, religie en maatschappelijke ondersteuning op verschillende gebieden. Voor zijn brede inzet ontving meneer El Kashif een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

“Vandaag mocht ik heel bijzondere mensen een onderscheiding uitreiken. Onze gemeente kan niet zonder de inzet van deze mensen. Mensen die zich zonder eigenbelang jarenlang inzetten om de samenleving beter en fijner te maken” zegt burgemeester Van Beukering, die voor het eerst in haar rol als burgemeester een Lintjesregen mocht voorzitten. “Ik voel me vereerd dat ik mensen die zo veel voor de stad en hun omgeving doen, deze blijk van waardering mag geven. Ook leuk hóé alle ontvangers hier komen. Ze dachten bijvoorbeeld dat ze op familie-uitje gingen, een werklunch hadden of de kleinkinderen gingen helpen met de Koningsspelen op school, en dan opeens staan ze hier en gaat het even om hen. Prachtig om te zien hoe verrast en geraakt ze daardoor zijn.”

foto: gemeente Nieuwegein

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Berichten over uw buurt

Berichten over uw Buurt

LEKSTROOM REGIO – Met ingang van 19 juni gaat de overheid inwoners actief informeren over besluiten die invloed hebben op hun buurt. Bijvoorbeeld over een

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn