Mads Kamst geselecteerd voor Oranje -18

HOUTEN – De 17-jarige Mads Kamst, dit jaar doorgebroken in het eerste van L. van Raak Milieutechniek/Handbal Houten, is geselecteerd voor Jong Oranje onder 18. Na vijf trainingen op Papendal met talentvolle leeftijdsgenoten is Mads doorgedrongen tot de selectie. “Ik had het niet zo snel verwacht”, aldus de cirkelspeler.  Vanavond om half 9 speelt hij met het eerste van Handbal Houten tegen Kembit/Lions. 

Mads is op tienjarige leeftijd begonnen met handbal: “Ik begon met voetbal, maar dat vond ik door de trainer niet meer zo leuk. Daardoor ben ik gaan handballen. Ik ben begonnen bij Leidsche Rijn en toen Handbal Houten een samenwerking aanging op A-niveau met Leidsche Rijn, Handbal Utrecht, kwam ik bij de club terecht.”

Nieuwe positie
Hij heeft zich de afgelopen tijd ontzettend snel ontwikkelt. Dit komt met name door een positiewissel naar cirkelspeler: “Ik ben van de middenopbouw naar de cirkel gegaan en dat gaat heel goed. Ik heb mijzelf ontwikkelt en daardoor ben ik halverwege het seizoen van Heren 2 naar Heren 1 gegaan. Vanaf de kerstvakantie doe ik mee met wedstrijden bij het eerste.” Bij afwezigheid van medespelers kwam hij afgelopen jaar op zijn nieuwe positie terecht: “Ik vond het zelf leuk en het past goed bij mij. Ik kan hierdoor meer scoren en ook goed gebruik maken van mijn lichaam (Mads is 1.92m lang).”

Meetrainen met heren 1
Het verschil van de jeugd naar senioren is groot: “Vorig jaar in de jeugd kon ik in de aanval makkelijker wegdraaien. Nu moet ik meer mijn best doen om de tegenstander te verrassen. Daarnaast zijn de tegenstanders meer ervaren en sterker.” Verdedigend staat hij als jonkie nog aan de zijkant: “De grotere jongens zoals Milo Bos en Ruben de Bok staan in het midden om de cirkel te verdedigen.”

Aanpassen en opvangen
De oudere spelers vangen hem goed op sinds hij is aangesloten bij het eerste elftal: “In het begin was het wennen. Gelukkig was er ook altijd wel een andere A-speler bij. Ik word er nu steeds meer bij betrokken, ook in de bus enzo. Af en toe gaan ze ook stappen, maar ik ben helaas nog niet oud genoeg.”

Jong Oranje
Voor een wedstrijd hoorde Mads dat de bondscoach Rick Louw kwam kijken en dat er interesse in hem was: “Vervolgens belde de bondscoach mij en nodigde hij mij uit om vijf trainingen met de selectie mee te doen.” De eerste training was eind maart op Papendal: “Het was elke woensdag in de ochtend, daar traint ook het échte Nederlandse team en dat is wel cool.”

Telefoontje
Afgelopen week kreeg Mads te horen dat hij is doorgedrongen tot de selectie: “Het gaat steeds beter en ik speel ook als cirkelspeler bij deze selectie. De trainer vindt mij interessant omdat ik wat groter ben en ook goed kan verdedigen. In dit team verdedig ik wel in het middenblok.”

Planning
Doordat hij is aangesloten bij de selectie, maakt Mads nu kans om geselecteerd te worden voor de eindtoernooien van Jong Oranje onder de 18: “De toernooien worden in de zomer gespeeld worden. Eind juni is er een toernooi in Duitsland en we werken toe naar het EM Championship in Slowakije, dat toernooi vindt plaats in augustus.” Op dit niveau is er wel veel concurrentie op zijn positie: “Er zijn drie andere cirkelspelers. Twee jongens spelen ook Eredivisie, één niveau onder de BENE-League, waar ik actief ben.”

Doelen
Op langere termijn wil Mads graag naar het buitenland: “Het lijkt mij heel leuk om op het hoogste niveau te spelen. Eerst in Nederland en daarna misschien in het buitenland. Ik heb alleen geen idee hoe je daar moet komen eigenlijk. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Denemarken worden gezien als sterke competities.”

Handhaven
Op de korte termijn is het doel om met Handbal Houten in de BENE-league te blijven: “Er volgen nog belangrijke wedstrijden en ik heb een goed gevoel dat we ons kunnen handhaven, ook eventueel via het play-off duel als we laatste eindigen in de Handbal NL League.”

Handbal Houten strijdt tegen degradatie uit de hoogste divisie van Belgïe en Nederland, de BENE-league. Vanavond om half 9 speelt Handbal Houten tegen Kembit/Lions in de Handbal NL League en een overwinning is broodnodig, de eerste drie wedstrijden werden verloren in de competitie tegen uitsluitend Nederlandse teams. Met nog twee wedstrijden te gaan moet Handbal Houten winnen om nog een kans te maken om de play-off wedstrijden om degradatie te ontlopen naar de Eredivisie.

Foto: Hanna Koops 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn