‘Mensen en monumenten’ in museum in Schalkwijk op 26 mei

HOUTEN – Museum Dijkmagazijn de Heul (Provincialeweg 70) in Schalkwijk is op zondag 26 mei van 11.00 tot 16.00 uur geopend. De tentoonstelling ‘Mensen en monumenten’ is dan voor de eerste keer te zien. Met veel foto’s van monumenten, maar ook met verhalen over de mensen die daar wonen of werken.

In Schalkwijk en Tull en ’t Waal zijn in totaal meer dan 300 inschrijvingen in het Rijks- of gemeentelijk monumentenregister. Daaruit is een keuze gemaakt. Niet persé alleen een keuze voor ‘de mooiste’ of ‘de belangrijkste’ maar ook voor monumenten waarover een verhaal is te vertellen. Onder de monumenten zijn veel boerderijen. Vanwege de Waterline is er zelfs een verhaal over een houten boerderij en het leven daar.

Idee
Het idee voor de tentoonstelling is ontstaan uit het aanvankelijke idee van de vrijwilligers om aandacht te besteden aan de vele monumenten die er zijn in Schalkwijk en Tull en ’t Waal, zo legt Christ Essens van museum Dijkmagazijn de Heul uit. “Tijdens het overleg werd door een van ons de opmerking gemaakt dat het een beetje “kaal” of zelfs “saai” is om het alleen over de stenen te hebben. Het gaat er immers om dat een monument het beste bewaard blijft als er in geleefd wordt. Dat betekent dat je het dus ook moet hebben over de mensen die het monument gebruiken of in het verleden gebruikt hebben. Daarvoor hebben we met verschillende eigenaren van monumenten gesproken, ook over hun ervaring als monumenteigenaar. Vandaar ‘mensen en monumenten’ ” De vrijwilligers hebben de vele oude foto’s uit verschillende bronnen verzameld en zo nodig toestemming gevraagd en gekregen om ze in de tentoonstelling te gebruiken.

Op de afbeelding staat de Helena Hoeve in Schalkwijk voor 1925. De afbeelding is van: Familie Uijttewaal – van Duijn

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn