Mogelijk tweede boa voor gemeente Lopik

Volgens burgemeester Laurens de Graaf, die ook de portefeuille Openbare Orde en Veiligheid heeft, kan er mogelijk een tweede buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) komen voor de gemeente Lopik. Dat zei hij gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering, toen het Integraal Veiligheidsplan 2024-2027 werd besproken.

Laurens de Graaf zei dat de gemeente Lopik jaarlijks 30.000 euro krijgt vanuit het Rijk voor handhaving. Door het college wordt er gedacht aan een stagiair in opleiding. De gemeente zal zich de komende jaren onder meer focussen op digitale veiligheid en ondermijnende criminaliteit (criminelen die legale bedrijven en diensten gebruiken voor illegale activiteiten). Dat wordt ook aangeraden door Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS). Dat is een bureau van en voor de 38 gemeenten binnen de regio Midden-Nederland, het Openbaar Ministerie en de politie van Midden-Nederland.

ChristenUnie-SGP, Hart voor Lopik, CDA , VVD en PvdA reageerden positief op de plannen van het college. Maar Marieke van Eijndhoven (fractievoorzitter van Landelijk Lopik) gaf aan haar bedenkingen te hebben. Ze zei dat het veiligheidsplan erg lijvig is, maar minder actiegericht. Laurens de Graaf gaf toe dat het nog wat abstract kon overkomen. “Maar we hebben al meerdere overleggen gehad met de politie. En we proberen samen de uitvoeringsplannen concreter te maken, zodat die minimaal een jaar tot vier jaar mee kunnen.” Na het debat stemden alle zes partijen voor het Integraal Veiligheidsplan 2024-2027.

Stijging misdaden landelijk
In het Openbaar Ministerie-rapport ‘Rapportage aanpak ondermijnende criminaliteit’, dat uitgebracht werd in mei 2023, staat dat 1.238 mensen in 2022 veroordeeld werden vanwege ‘ondermijnende criminaliteit’. In 2021 waren dat er 1.113.

Volgens een schatting van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van cybercrime in 2022. In een onderzoek ondervroegen ze 32.000 mensen. De meeste slachtoffers kwamen door oplichting en aankoopfraude.

Daling criminaliteit in Lopik
In het Veiligheidsplan 2024-2027 staat dat de geregistreerde criminaliteit in 2023 in de gemeente Lopik met 24% is gedaald ten opzichte van 2022. Ook het aantal woninginbraken (53%) en het aantal registraties van brom-, snor- en fietsendiefstal (48%) is gedaald.

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn