Het kan zijn dat u niet meteen terecht kunt om een nieuw reisdocument aan te vragen. Of dat u veel langer op uw nieuwe reisdocument moet wachten dan u gewend bent. Wilt u op reis in 2024 en verloopt uw reisdocument al snel? Voorkom teleurstelling en vervang uw reisdocument op tijd. U kunt online een afspraak maken via de website van uw gemeente.

Jeroen Pater van de gemeente Houten laat weten dat de wachttijd (nog) mee valt. “Zoals eerder gemeld hebben we voorzorgsmaatregelen genomen (zoals meer balies open) zodat meer mensen een afspraak kunnen maken. Ook hebben we inwoners begin dit jaar een brief gestuurd waarin we ze adviseren tijdig het reisdocument te vernieuwen om de (vakantie)drukte en eventuele wachttijd vóór te zijn. Deze maand gaan de brieven de deur uit naar inwoners van wie het reisdocument in de maand juli verloopt.”

De gemeente IJsselstein laat weten dat de gemeente IJsselstein zeker iets merkt van de paspoortpiek, maar door goede voorbereidingen inwoners hier niets van merken. Naar verwachting worden er in 2024 5.000 reisdocumenten aangevraagd met een piek tussen maart en oktober. De teller staat nu (5 april) op 2.200 aanvragen. Goed om te weten is dat inwoners drie maanden voor het verlopen van hun reisdocument een brief thuisgestuurd krijgen. Normaal is dit 2 maanden van tevoren. Zo worden de aanvragen wat meer gespreid. Voor het aanvragen van een reisdocument is geen wachttijd. Inwoners kunnen vaak op dezelfde dag nog een afspraak maken. Om de paspoortpiek aan te kunnen zijn extra medewerkers aangenomen om inwoners goed en snel te helpen. Er zijn meestal twee loketten open in plaats van één. Ook is er op dit moment nog geen wachttijd in de productie van de reisdocumenten. Na aanvraag van het reisdocument kan de inwoner deze na vijf werkdagen afhalen zonder afspraak.”