Woningbouw Houten-Oost nu nog niet kansrijk, oordeelt provincie

De provincie vindt woningbouw in Houten-Oost voorlopig niet kansrijk. De gemeente moet eerst maar eens verder ‘ontwerpend onderzoek’ doen. 

De gemeente Houten heeft eind vorig jaar de locatie Houten-Oost aangemeld als mogelijke uitbreidingslocatie. Bouwen buiten de kern mag niet zomaar, maar moet passen in de omgevingsvisie van de provincie, om wildgroei te voorkomen. De provincie heeft de aanmeldingen van de Utrechtse gemeenten eind februari in een ‘Snelkooksessie’ beoordeeld en er een etiket ‘kansrijk’, ‘kansrijk met randvoorwaarden’ of ‘niet-kansrijk’ opgeplakt. 

Elke twee jaar wordt het nieuwe programma Wonen en Werken vastgesteld. De provincie neemt Houten-Oost niet op in de komende derde ronde van het programma waarover in februari 2025 wordt besloten. Wel wil de provincie nauw betrokken zijn bij het ‘ontwerpend onderzoek’ voor deze locatie. De provincie ziet in Houten-Oost op den duur wel mogelijkheden voor een groen en landschappelijk woonmilieu, waarbij stad, dorp en landelijk gebied goed op elkaar moeten worden afgestemd. Daarbij moeten Odijk-Kersenweide, Bunnik-Zuid en Houten-Oost in samenhang met elkaar en met de kwaliteiten van het Kromme-Rijngebied worden onderzocht. Ook vindt de provincie dat eerst de ‘binnenstedelijke capaciteit’ beter moet worden benut. 

De gemeente Houten is blij dat de provincie nu mee aan tafel schuift om te kijken naar de mogelijkheden voor Houten-Oost. De gemeente gaat ook in gesprek over het aantal woningen waar behoefte aan is. De provincie raamt de lokale woningbehoefte op 2500 woningen tot 2040. De gemeente gaat in de Woonvisie uit van 4750 woningen, waarvan 2000 binnenstedelijk. 

Waterwingebied
In Houten-Oost is een zoekgebied voor toekomstige drinkwaterwinning en ook moet rekening worden gehouden met de al bestaande waterwinning bij Bunnik. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor het gebruik van warmtepompen (aquathermie). In een waterwingebied zijn vervuilende functies niet toegestaan, maar een woonwijk kan in principe wel. 

Het college wil in september vier scenario’s aan de raad presenteren en verwacht Houten-Oost bij een toekomstige ronde opnieuw aan te kunnen melden bij de provincie. 

Zie raadsinformatiebrief 12-04-2024 * bericht van de gemeente

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn