Yara klimt en klautert omhoog

NIEUWEGEIN – Yara Meye begon al op haar achtste met klimmen. De Nieuwegeinse is nu zestien jaar oud en strijdt op 25 mei in Amsterdam om de nationale titel bij het NK Lead. 

Aan het NK lead doen zesentwintig klimmers mee, waarvan veertien vrouwen, en de deelnemers worden daarbij flink getest met klimroutes van twintig meter hoog. Hiervoor traint Yara in zowel Nieuwegein als Antwerpen. Lead is de meest klassieke vorm van klimmen:”Lead is met touw, deze gebruik je tijdens het klimmen aan de steile wand. Met dit touw zeker je jezelf.”

Overal klauteren
Ze kwam al snel in aanraking met klimmen:”Toen ik klein was klom ik echt over al in, lantaarnpalen bijvoorbeeld. Toen zei mijn moeder: ‘waarom ga je niet op een klimcursus?’ Toen is het allemaal begonnen.” Ze merkte snel dat ze een goed niveau had:”Ik deed met een groepje mee en ik was al wat beter dan de rest. Tijdens een wedstrijd merkte ik dat ik echt één van de betere was.”

Oefenen thuis
In het interview vertelde ze dat ze ook thuis traint:”Ik heb boven mijn deur een hangbord, daar zitten wandjes in en gaten in. Daarmee kan ik optrekken en mijn vingers trainen.” Ze wordt daardoor ontzettend sterk: “Ik ben sterk in mijn armen. Door altijd bezig te zijn en de oefeningen moeilijker te maken word ik sterker!”

Isolatie voor het klimmen
Dit jaar is in het NK in Amsterdam:”We beginnen met een halve finale. Voor deze halve finale moet je in isolatie, zodat je de route aan de want niet ziet. Iedereen krijgt dan een korte tijd om de route te bekijken en deze moet je dan goed inprenten. Daarna strijdt iedereen om bij de beste zes te komen, dan zit je in de finale.”

Verwachting
Yara heeft hoge verwachtingen van het toernooi: “Ik hoop dat ik in de finale kom, want vorig jaar ben ik vierde geworden. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen, maar in mijn ogen ben ik best wel goed.” Ze is er al helemaal klaar voor: “Ik ga vooral nog beter werken aan mijn ‘duur’, dat is mijn onderarmen. Als je dan vaak aan randjes hangt, dat moet ik langer volhouden en daar train ik hard voor.”

Luister nu het hele interview tijdens de Sunday Move terug:

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Zonnestroom voor huurders

HOUTEN – Woonin organiseerde op 4 en 10 juni twee informatiebijeenkomsten voor huurders die graag gebruik willen maken van zonnestroom. Al eerder konden huurders met

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn