4 en 5 mei in Nieuwegein, wat kan je verwachten?

NIEUWEGEIN – Op 4 mei start het voorprogramma om 19.00 uur in de Bazuin in Nieuwegein. Voor de gebruikelijke twee minuten stilte is er een voorprogramma, waar het jeugdorkest een rol heeft en er een bijzonder stuk geschiedenis uit Nieuwegein wordt gedeeld. 

Voorzitter Elja Schwarz van het 4 en 5 mei-comité wil graag het jonge publiek binden en mede daarom heeft het jeugdorkest een rol tijdens het voorprogramma: “Er moet ook een generatie na ons komen, en via de muziek lukt het goed om jongeren erbij te betrekken. We moeten dit verhaal laten voortleven en dat vind ik erg belangrijk. We werken hard om die betrokkenheid in Nieuwegein te vergroten.”

7 mei 1945
Vlak na de bevrijding van Nederland heeft er vlak bij het fort Jutphaas een schietpartij plaatsgevonden, waar Duitsers of bezetters mensen hebben doodgeschoten. Deze personen zijn vernoemd op het Nieuwegeinse herdenkingsmonument. Wat het bijzonder maakt, is dat één van de familieleden van de neergeschoten slachtoffers het verhaal deelt met het publiek.

Twee minuten stilte
Na een stille tocht van de Bazuin naar het monument volgt de twee minuten stilte. Na deze twee minuten stilte neemt de burgemeester Marijke van Beukering het woord, volgen er gedichten en worden er kransen gelegd bij het monument.

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei
Tussen 12 uur en 2 uur eten mensen aan ronde tafels: “Dit is altijd heel gezellig en tijdens deze maaltijd praten we over vrijheid, democratie en de betekenis van oorlog en vrede. Dit gebeurt onder begeleiding van deskundigen en over het algemeen zijn dit hele leuke bijeenkomsten.”

De vrijheidsmaaltijd is in de Kom. Aanmelden (dit is verplicht, geen vrije inloop) kan via info@4en5meinieuwegein.nl 

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Berichten over uw buurt

Berichten over uw Buurt

LEKSTROOM REGIO – Met ingang van 19 juni gaat de overheid inwoners actief informeren over besluiten die invloed hebben op hun buurt. Bijvoorbeeld over een

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn