4 en 5 mei; Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. 

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945. Ook vieren we de bevrijding van het toenmalige Nederlands-Indië. We staan stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Het landelijk comité 4 en 5 mei heeft als jaarthema Vrijheid Vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.

Het programma op 4 mei ziet er als volgt uit: 
Tussen 11.00 en 12.00 uur kunt u bij Omroep Lekstroom luisteren naar een interview  met Jim Terlingen, spreker op de 4-mei-lezing. Caspar Zijlstra en Pieter de Winter van het 4 en 5 mei comité Houten zijn aanwezig en Bram Bosshardt, bestuurslid van het comité,  presenteert de uitzending.

In ’t Goy start de herdenking om 14.45 u bij het herdenkingsmonument aan de Nachtdijk 25. In Schalkwijk start de herdenking om 15.20 u bij de begraafplaats van de NH kerk, deze herdenking krijgt een vervolg bij de St. Michaelkerk. In Tull en ’t Waal start de herdenking om 16.10 u bij de Hervormde Kerk, Waalseweg 71.

In Schalkwijk start ‘s avonds om 19.30 u de herdenkingsbijeenkomst bij het Schalkwijkse Oorlogsmonument Jhr. Ramweg-Korte Uitweg.
In Houten start om 19.00 u de herdenkingsbijeenkomst in de OLV ten Hemelopneming, de katholieke kerk aan de Loerikseweg 10. Jim Terlingen is Utrechts journalist en historisch onderzoeker. Hij diepte vele tientallen verhalen van joodse stadsgenoten op uit archieven en sprak met overlevenden. In deze lezing vertelt hij wat hem dit leerde.
De Utrechtse Oratorium Vereniging zingt de eerste twee delen van het Requiem van Luigi Cherubini. Vanaf 19.45 u wordt de herdenking vervolgd op Het Plein; diverse sprekers waaronder burgemeester Gilbert Isabella, kinderburgemeester Mats Berlijn, dorpsdichter Danny Keff, leerlingen van De Mozaïek, de Avonturijn en de Heemlanden leveren een bijdrage aan de plechtigheid. Om 20.00 u wordt twee minuten stilte gehouden.

Om 21.00 uur begint het Herdenkingsconcert door de Utrechtse Oratorium Vereniging. Het koor zingt het Requiem in C van Luigi Cherubini onder leiding van Roel Vogel, met pianobegeleiding door Mark Toxopeus. Toegang gratis. Locatie: OLV ten Hemelopneming, de katholieke kerk aan de Loerikseweg.

Programma 5 mei: 
In de nacht van 4 op mei 5 brengen leden van de scouting Schonauwen het Bevrijdingsvuur lopend vanuit Wageningen naar Houten. Voor het gemeentehuis op het Rond worden zij om 12.00 u ontvangen door onze burgemeester. Vanaf 11.45 u staat de koffie van de Koffiefiets klaar bij het gemeentehuis.

Het 4 en 5 mei comité Houten en het 4 mei comité Schalkwijk nodigt u van harte uit de verschillende bijeenkomsten bij te wonen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn