KunstGein organiseert lezing ‘Gelukszoekers in Parijs’ over Chagall, Mondriaan en Picasso

KunstGein organiseert op 21 mei een lezing ‘Gelukszoekers in Parijs’ over Chagall, Mondriaan en Picasso. Een lezing door Barry Heinrichs. Deelname kost 18 euro inclusief een pauzedrankje. De lezing vindt plaats in Theatercafé De Kom en start om 19:30 uur.

Marc Chagall, Piet Mondriaan, Pablo Picasso en andere kunstenaars trekken in de eerste helft van de vorige eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs. Om zich daar te ontwikkelen tot succesvol kunstenaar. Zij moeten er hun weg vinden in een gepolariseerde samenleving, vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme.

Dat Chagall, Mondriaan en Picasso – vanuit verschillende achtergronden – migranten waren, is door hun roem op de achtergrond geraakt. Toch werden zij ondanks hun succes vaak geconfronteerd met het feit dat ze geen Fransen waren. Als arme immigrant zou de Spanjaard Picasso zich in Parijs ontpoppen tot een radicale vernieuwer. Hij blijft echter ook zijn Spaanse wortels trouw, en in zijn werk is te zien dat hij zich vaak identificeert met ‘anders-zijn’.

Chagall ervaart als Joods/Russische banneling eenzaamheid, uitsluiting en onverbloemd antisemi-tisme. Zijn schilderijen getuigen van een diepe heimwee; vaak komen er Joods-Russische elementen op voor. Ook de Nederlander Kees van Dongen stuit in zijn beginjaren op moeilijkheden. In 1906 beklaagt hij zich erover dat hij in de media consequent wordt neergezet als ‘le sale étranger’.

Het kunstklimaat verandert door de Eerste Wereldoorlog. Waar voor de oorlog de moderne kunst gedijt, is er na de oorlog een sterke hang naar traditie en klassieke kunst. Ook de avant-gardisten passen zich hierop aan. Als Chagall de opdracht krijgt om de fabels van La Fontaine te illustreren, kookt de pers over van het feit dat het Franse nationaal erfgoed verbeeld wordt door een buitenlandse Jood. Mondriaan blijft juist zijn eigen pad volgen.

Een woordvoerder van KunstGein vertelde aan Omroep Lekstroom dat KunstGein bestaat sinds 2011. “Wij organiseren exposities op verschillende plaatsen. Op dit moment in theater DE KOM, na de verbouwing van het Stadshuis keren wij daar terug. Eveneens in Gezondheidshuis De Componist en restaurant Celine. Daarnaast organiseren we lezingen en workshops. Later in het jaar weer een kunstmarkt. Onze doelstelling is mensen in Nieuwegein en omgeving te interesseren en enthousiast te maken voor allerlei beeldende kunstvormen en m.n. amateurkunst. We zijn een stichting zonder leden. We hebben wel vrienden en een grote achterban die we regelmatig informeren over onze activiteiten.”

 

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn