Gemeente Houten staat het water aan de lippen 

HOUTEN – Gemeente Houten heeft zich aangesloten bij Raden in Verzet, hier is al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten bij aangesloten. Het Rijk is van plan om vanaf 2026 te korten op het gemeentefonds. Daar heeft de ene gemeente veel meer last van dan de andere. Houten vindt dat zij oneigenlijk veel gekort wordt, tegen argumenten die niet steekhoudend zijn. 

“Het Rijk heeft onze gemeente als welvarend aangewezen. Dat is misschien wel zo, maar daardoor maken wij ook veel meer kosten in bijvoorbeeld de jeugdzorg. Welvarende ouders blijken veel meer gebruik te maken van de jeugdzorg dan andere doelgroepen.” Wethouder Vermeulen is hier zo ontstemd over dat hij erover denkt om drastischer maatregelen in te zetten. “Mensen overzien de consequenties niet van ruim zeven miljoen te moeten bezuinigen. Toen ik dat op straat vertelde, keek men mij vaak vragend aan. Wat betekent dat dan? Daarom denken we erover om dat maar eens te laten zien. Door het zwembad of de bibliotheek een dag dicht te doen, bijvoorbeeld.” 

Beleidsvrijheid
Ook wil de gemeente meer beleidsvrijheid om de taken naar eigen inzicht in te vullen. “Nu zijn we een soort veredeld loket, dat het rijksbeleid uit mag voeren. We willen meer zeggenschap over welk geld we waaraan uitgeven. Nu is er veel geld gelabeld, dat mogen we alleen maar aan één bepaald beleidsgebied besteden.” Gemeente Utrecht probeerde daar onderuit te komen door een project op te tuigen rond een inkomensafhankelijke bijdrage, maar werd door de rechter teruggefloten. “Die rechtszaak was door Binnenlandse Zaken aangespannen! Zo ga je toch niet met elkaar om?” 

Tegen de muur
Nu heeft de wethouder het gevoel dat hij met de rug tegen de muur staat. “Er zijn gewoon te veel openeinderegelingen. We mogen geen enkele hulp weigeren, ook al is het niet echt nodig of kunnen mensen het zelf betalen.” Dit geldt voor de jeugdzorg, huishoudelijke hulp, armoedebeleid en werk en inkomen. “Dit houden we echt niet lang meer vol.” 

Foto: Archief

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn