Zilfia’s Hoeve opnieuw Nederlands Kampioen carroussel

HOUTEN – Het team van Zilfia’s Hoeve is afgelopen week Nederlands Kampioen geworden in de discipline paardencarrousel. Onder leiding van commandant Manon Hage behaalde het team voor de derde keer de nationale titel.

Danique en Nicole, twee ruiters van het zestienkoppige team, vertelden in de Sunday Move over hun sport: “Het is niet bij iedereen bekend, maar je kunt het vergelijken met synchroonzwemmen, alleen dan met paarden. We rijden een dressuurproef op muziek met 16 ruiters. Wat Anky van Grunsven doet, maar dan met 16 mensen.”

Groots
Nicole vertelt dat het evenement dit jaar groter was opgezet: “Het vond plaats in het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo, een locatie met aanzien in onze wereld. Er waren grote artiesten ingehuurd, en het publiek was massaal aanwezig. Omdat we vorig jaar kampioen waren, mochten wij als laatste starten. Daardoor zaten de tribunes vol, en het applaus na onze kür was echt ongekend.”

Spannend
Hoewel ze al gewend zijn om te winnen, blijft elk kampioenschap spannend. “Dit is de derde keer dat we kampioen zijn, maar je begint altijd weer op nul,” zegt Danique. “Het blijft spannend tot het einde. Als één paard niet meewerkt, kan het misgaan. Pas als je klaar bent, kun je opgelucht ademhalen.”

Manoeuvre
Een week na het kampioenschap begint het team alweer met de nieuwe kür, of zoals ze het in hun wereld noemen: de manoeuvre. “Het seizoen begint nu opnieuw, en we werken er een jaar lang naartoe. Dit jaar werd het kampioenschap voor het eerst in deze tijd gehouden, omdat het in de zomer te warm is voor de paarden.” Nicole en Danique waren verantwoordelijk voor de muziek: “We hadden dit jaar het thema ‘Tijd’, en zochten daar passende, onbekende nummers bij.”

Uitdagingen
De voorbereiding op het toernooi verliep niet vlekkeloos. “Je hebt te maken met paarden, en die hebben niet altijd hun dag,” vertelt Nicole. “Er waren wat wisselingen bij de paarden en ook de ruiters. Eén van de ruiters, Iris, verwacht een kindje, wat natuurlijk een mooie reden is. Helaas brak Nathalie drie weken voor het kampioenschap haar enkel. Gelukkig hadden we twee geweldige reserves die het fantastisch hebben gedaan.”

Passie
Danique en Nicole zijn al jaren actief in de paardenwereld. Danique vertelt: “Ik ben erin gerold via een vriendin. Na één training bij Zilfia’s Hoeve ben ik nooit meer weggegaan.” Nicole’s verhaal is vergelijkbaar: “Mijn zus was al actief, en na een vakantie in Ponyparkcity mocht ik lessen nemen. Toen er een nieuw paardenteam werd opgericht, was dat mijn kans.”

Luister nu naar het hele interview van de Sunday Move terug op Spotify: 

Foto: Nicole Kamermans 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn