Onduidelijkheid over lot leerplichtige jongeren 

HOUTEN – In de gemeente Houten is sprake van een onoverzichtelijke situatie rondom leerplichtige jongeren die niet of nauwelijks naar school gaan. Er zijn zoveel verschillende instanties betrokken, dat ze vaak niet van elkaar weten wat ze doen. Ook is het onduidelijk of hun inspanningen daadwerkelijk effect hebben. Dit blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer, die hierover een kritisch rapport publiceerde.

In Houten gaat het om enkele honderden jongeren op een totaal van zo’n 8500 leerlingen. Zodra een school merkt dat er te veel verzuim is en pogingen de leerling weer naar school te krijgen mislukken, komen allerlei instanties in beeld. De leerplichtambtenaar, doorstroompunt, WIL, sociaal team, UWV, leer-werkloket, veilig thuis, jongerenwerk: “Ze doen allemaal heel erg hun best, maar overleggen onderling niet. Hoe kun je dan weten of een jongere weer goed terecht komt?” vraagt Frank Hordijk van de Rekenkamer. 

Aanbevelingen
De Rekenkamer mist op het volledige beleidsterrein normen, ambities en positief-kritische analyses. “De gemeente kan hier het verschil maken, door gerichte, gecoördineerde ambtelijke en bestuurlijke inzet te geven. Juist bij deze kwetsbare doelgroep kan dit veel effect hebben.” Het voorstel is om snel met een plan van aanpak te komen met concrete doelen. 

Overnemen
Het college van B&W stelt aan de raad voor om de aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. Vanaf 2025 worden de cijfers en resultaten van leerplichtige jongeren meegenomen in de kwartaalcijfers. Hierdoor wordt automatisch uitgezocht wat beleid, ambities en prioriteiten zijn voor de gemeente. Op 15 oktober buigt de gemeenteraad zich over het rapport. 

Foto: Pixabay 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn