A12 Galecopperbrug richting Arnhem op 20 en 21 april dicht

Nieuwe tuiconstructie van de Galecopperbrug in de A12 wordt zichtbaar

De Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht is op zaterdag 20 en zondag 21 april richting Arnhem van 08.00 tot 20.00 uur volledig afgesloten voor het verkeer. De weg onder de brug (Papendorpseweg) is dan ook afgesloten voor auto- en fietsverkeer.

Het stapsgewijs vervangen van de stalen kabels waar de brug aan hangt, gebeurt voor het eerst op deze manier in Nederland waarbij het verkeer zoveel mogelijk kan doorrijden. Tijdens de werkzaamheden op 13 en 14 april werden de eerste sets holle buizen geplaatst waar de stalen kabels doorheen gaan lopen. Dit precisiewerk op grote hoogte blijkt in de praktijk complexer dan gedacht en kostte daarom meer tijd. De werkzaamheden moeten overdag plaatsvinden omdat het daglicht nodig is om ze nauwkeurig en veilig uit te voeren.

Houd rekening met 60 minuten extra reistijd. Het verkeer richting Den Haag heeft geen last van de werkzaamheden.

Precisiewerk op grote hoogte
Om de nieuwe kabels aan de toren te kunnen bevestigen is er zaterdag 6 april eerst een nieuwe draagconstructie op de hoge toren geplaatst. Dat gebeurde in twee delen met een grote kraan die naast de brug stond. Deze draagconstructie noemen de bouwers van Rijkswaterstaat een zadel. Door de halfronde delen van het zadel lopen straks de nieuwe kabels. In het weekend van 13 en 14 april gingen de eerste sets holle buizen omhoog waardoor de nieuwe kabels gaan lopen. Die holle buizen heten ‘ducts’. De ducts moeten per tweetal worden geplaatst.

De eerste kabels zijn inmiddels door de ducts en over het zadel gehaald en aan de nieuwe bevestigingspunten in het wegdek bevestigd. In totaal trekken de bouwers circa 65 kabels door een duct. De nieuwe kabels zijn bij elkaar 76 kilometer lang.

Omleidingen werkzaamheden Galecopperbrug

  • Verkeer vanuit Amsterdam richting Arnhem wordt omgeleid via de A1 en A27/A30 en vanuit Rotterdam richting Arnhem via de A15.
  • Bij Utrecht rijdt het verkeer om via de N230 (Noordelijke Randweg Utrecht) en de A27 óf de A2 en A27.
  • Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid. Fietsers rijden om via de Galecopperdijk.

Informatiepanelen en/of gele borden geven de omleidingsroutes aan. Door (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele planning te bekijken op www.galecopperbrug.nl.

Sluit niet aan in de file
Vanwege de verwachte hinder adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers – waar mogelijk – te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Of de autoreis op een andere dag te plannen.

Groot onderhoud tot medio 2025
Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van groot onderhoud aan de A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem. Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarnaast vertonen de stalen kabels die het brugdek dragen roestvorming op de brug richting Arnhem. Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, vindt tot medio 2025 onderhoud plaats. De grootste klus is het vervangen van de stalen kabels.

 Verkeershinder in de regio
In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast het vervangen van de stalen kabels van de Galecopperbrug, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio.

Rijkswaterstaat vernieuwt het wegdek op grote delen van de A12 en A2, en voert renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Daarnaast voeren de bouwers voor Rijkswaterstaat regulier onderhoud uit, zoals asfaltreparaties en groenonderhoud.

foto’s Rijkswaterstaat Tekst Rijkswaterstaat en Omroep Lekstroom

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn