Actie voor Fair Fashion tijdens Fairtrade week

HOUTEN – De kledingindustrie is na de olie-industrie de grootste vervuiler. Vooral modekleding (“fast fashion”) draagt hieraan bij. Het helpt enorm om duurzaam geproduceerde of tweedehands kleding te kopen, kleding langer te dragen en kleding te ruilen of door te geven. Daarom doet de Fairtrade werkgroep Houten samen met kledingwinkels de oproep “Kies bewust, kies voor Fair Fashion.”. Deze actie voeren zij vanwege de Fairtrade week, die van 4 t/m 12 mei loopt.

Er zijn in Houten diverse kledingwinkels, waar je duurzame of tweedehands kleding kunt kopen of kleding kunt laten herstellen of vermaken. Voor nieuwe, duurzame kledingmerken kun je terecht bij Anna van Toor, Bever, Goed&Co, Mies, Nick&Son, Wereldwinkel en Zeeman. Tweedehands kleding vind je bij Noppes, De Ecokring en Petit Joli. Voor kledingreparatie kunt je terecht bij Castellum kledingreparatie, Houten Kledingreparatie, Kledingreparatie Het Rond, Naaiatelier Pasja en Repair Café.

Slecht voor mens en milieu
De productie van kleding heeft een enorme impact op het milieu en veroorzaakt ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Vooral bij sommige modekleding (fast fashion) wordt vaak een derde of meer niet verkocht, wat leidt tot enorme afval en verspilling van kostbare grondstoffen. Ook is kleding een bron van microplastics en plastic soep in de oceanen. Het massale, razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van kleding leidt bovendien tot slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.

Kies bewust
De gemiddelde Nederlander koopt per jaar zo’n 50 kledingstukken. Als je 6 kledingstukken minder koopt bespaar je hiermee zo’n 40kg CO2 per jaar. Als iedere Nederlander dat doet, dan scheelt het net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 keer met de auto de wereld rond. Daarom is het belangrijk om bewust met kleding om te gaan en alleen te kopen wat je nodig hebt. Als je toch kleding nodig hebt koop dan duurzame of hergebruikte kleding. Bijvoorbeeld kleding van duurzame geproduceerde en recyclede katoen (GOTS en Fairtrade) of van kledingmerken aangesloten bij Fair Wear, die controleert of er geproduceerd is onder goede arbeidsomstandigheden. Ook kun je kleding die je niet meer gebruikt afgeven aan tweedehands winkels, ruilen of zelf verkopen op internet. Goede kleding kun je ook laten vermaken of herstellen en zo langer gebruiken.

De voorzitter van de Fairtrade werkgroep vertelde Omroep Lekstroom dat de gemeente Houten nu al 15 aaneengesloten jaren Fairtrade gemeente is. De werkgroep heeft 11 leden. De werkgroep heeft zelf de kledingwinkels in Houten geïnventariseerd en bekeken welke soorten kleding er verkocht werden.

foto René van den Brandt

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn