Alle vorderingen in kort geding ‘Houten Hub’ afgewezen

HOUTEN – Alle vorderingen van de eiseres die ook de Bewonerscommissie Houten-Oost vertegenwoordigde, zijn afgewezen. Dat is de uitspraak die Rechtbank Midden Nederland vandaag in een zogeheten Kop-staart-vonnis heeft bekend gemaakt in het kort geding over uitspraken van de Houtense burgemeester Isabella rondom het plan ‘Houten Hub’. Op 28 mei volgt de motivatie van dit vonnis.

Het gaat om het kort geding dat afgelopen dinsdag 14 mei voor de rechtbank diende tegen de gemeente Houten aangespannen door de eiseres en de Bewonerscommissie Houten-Oost over de uitspraken van burgemeester Isabella rondom de besluitvorming van ‘Houten Hub’. Dat is een plan van de gemeente om spoedzoekers, asielzoekers en 3 maatschappelijke organisaties te huisvesten op een locatie in Houten-Oost. De eisende partijen zijn daar tegen.

Sommatie
De eisende partijen in het kort geding hadden burgemeester Isabella gesommeerd zich te onttrekken aan de besluitvorming van ‘Houten Hub’. Ze wensten dat hij niet langer uitspraken zou doen waardoor het leek dat besluitvorming al had plaatsgevonden. Verder wilden ze dat hij zich onthield van uitspraken waarmee hij mogelijk gewicht in de schaal legde aangaande de besluitvorming. Ook wilden ze dat een onafhankelijke derde zorgvuldige besluitvorming zou waarborgen.

Reacties
Anita van Scheppingen namens Bewonerscommissie Houten-Oost: “Voor ons is deze uitspraak in de lijn van verwachting. De onderbouwing van de voorzieningenrechter die op 28 mei 2024 volgt, is veel belangrijker. Zowel voor de 100% uitspraken, voor democratische besluitvorming door de gemeenteraad, als het ongewijzigde vervolgplan meedelen op 19 maart 2024, zijn de burgemeester en het college van B&W, niet ter verantwoording geroepen, begrensd en/of gecorrigeerd door een meerderheid van onze gemeenteraad. Onze gesprekken, acties, campagne, dagvaarding en de onderbouwing van het vonnis op 28 mei 2024, zijn ingezet om het democratische proces te waarborgen en het vertrouwen terug te krijgen, dat er een open, eerlijke, democratische besluitvorming gaat plaats vinden op 13 juni 2024.”

De gemeente Houten reageerde als volgt: “Burgemeester en wethouders hebben kennisgenomen van de uitspraak van de kortgedingrechter. Die spreekt wat ons betreft voor zich. In de voortgang richten wij ons op het rondetafelgesprek van donderdag 23 mei en daarna de raadsvergadering van donderdag 13 juni waar het voorstel over Houten Hub op de agenda staat. Ondertussen zijn er vanuit andere betrokkenen in het plan ook gesprekken gaande met jongeren die belangstelling hebben voor een woning in Houten Hub. En verdiepen we ons in de ervaringen van andere gemeenten met initiatieven op het gebied van met elkaar wonen en leven van vluchtelingen, studenten en werkenden.”

foto stockfoto gavel

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn