Bestuurlijke vernieuwing: lastiger dan gedacht

REGIO  – Vorige week ging bij Omroep Lekstroom een nieuwe vijfwekelijkse provincie-uitzending van start in het radioprogramma ‘Daar Hou Ik U Aan’. In deze eerste aflevering schoof Marianna de Wit van D66 aan als gast om te praten over actuele provinciale vraagstukken. Het gesprek besloeg een breed scala aan onderwerpen, waaronder bestuurlijke vernieuwing, de stikstofproblematiek, wettelijke verplichtingen en de verantwoordelijkheden van de provincie. Daarmee bood de uitzending een blik op de belangrijkste uitdagingen en thema’s waar de provincie momenteel mee te maken heeft.

Kroonjuweel van D66 is bestuurlijke vernieuwing. De nieuwe regering lijkt echter alle vernieuwingen juist terug te willen draaien. “Zoals de spreidingswet. Dat vinden wij wel zorgelijk. Je kunt niet iets beloven dat je niet waar kunt maken. Het is wettelijk vastgelegd dat we asielzoekers moeten opvangen. Ook volgens internationale regels en verdragen moeten we ons daaraan houden.” In de provincie Utrecht moeten komende tijd 82.000 plekken gevonden worden. “Maar nu de spreidingswet ter discussie staat lijken veel gemeenten achterover te gaan leunen, terwijl anderen hun nek uitsteken. Dat is niet eerlijk.” 

Terug in de tijd
Ook het terugdraaien van de subsidie om boeren uit te kopen of te verplaatsen baart Marianna zorgen. “Het is niet zo dat het ineens veel beter gaat met de natuur. Er is nog steeds een stikstofprobleem. In Utrecht hebben we hele goeie plannen gemaakt. Gelukkig is er wel geld voor de eerste fase, maar lang niet voldoende om te doen wat nodig is.” In Utrecht werd de BBB net zo groot als GroenLinks, maar veranderde er niet zoveel na de verkiezingen. De BBB kwam niet in de coalitie. “Maar in Utrecht is het niet zoals in Den Haag. Hier zijn de onderlinge verhoudingen best goed. En met een progressieve coalitie kunnen we gewoon doorgaan met de dingen die we hiervoor ook al deden. Al houden we nu wel meer rekening met het geluid van de BBB.”  

Wapenfeiten
Op sommige gebieden heeft D66 wel bestuurlijke vernieuwing weten te realiseren. Zoals de oprichting van het Regionaal mediafonds. “Wij vinden het belangrijk dat feiten en fictie van elkaar gescheiden worden en dat er goede journalistiek wordt bedreven. We hebben gezorgd dat daar extra geld voor komt. Ook staan we aan de wieg  van het Klimaatberaad: bewoners uit de provincie zijn geloot om met ons mee te denken over de criteria voor windmolens. Daar is een mooi kader uitgekomen waar wij plannen aan gaan toetsen. Dat gaan we doorzetten naar het verder klimaatneutraal worden in 2050. Inwoners van de provincie krijgen zo rechtstreeks een stem in wat we wel en niet belangrijk vinden. We hebben ook initiatief genomen voor een ‘toekomststoel’ in de Staten, om ervoor te zorgen dat we aan de jeugd denken bij het nemen van besluiten. Mogelijk komt er nog een jongerenraad om met ons mee te denken.” 

Luister het hele interview hieronder:

 

Foto: studio Omroep Lekstroom

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn