Bibliotheek zoekt creatieve vrijwilligers voor borduurproject

IJSSELSTEIN – Bibliotheek IJsselstein is op zoek naar creatieve vrijwilligers die in de maanden juli en augustus mee willen werken aan het borduren en quilten van een monumentaal wandkleed. Het project, ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’ is een landelijk initiatief met als doel de provinciale geschiedenis van ons slavernijverleden op artistieke wijze uit te beelden.

In de periode 2024-2026 realiseert Stichting Villa Maecenatis in iedere provincie van Nederland zo’n verhalend wandkleed. Deze zomer is de provincie Utrecht aan de beurt. De Bibliotheken Lek & IJssel zijn benaderd om mee te helpen aan het maken van het wandkleed.

Gezamenlijk project
“Het is een regio-overstijgend project”, zegt Trudy Oskam, programmamaker van de Bibliotheek IJsselstein. “We werken samen met onze bibliotheken in Houten en Vianen (Vijfherenlanden) aan dit wandkleed.” Het eindresultaat zal uiteindelijk in de bibliotheek van Vianen te zien zijn. “Vianen is eigenlijk de hoofdlocatie, IJsselstein en Houten de maaklocaties”, legt Trudy uit.

Expositie
Ook Museum IJsselstein en Stadsmuseum Vianen zijn bij het project betrokken. “Bij Museum Vianen loopt deze zomer een (aansluitende) expositie over het slavernijverleden. En bij Museum IJsselstein komt -net als in de bibliotheken- waarschijnlijk een tafel te staan waaraan vrijwilligers aan het kleed kunnen werken.” De wandkleden van alle provincies worden uiteindelijk samengevoegd en in één tentoonstelling geëxposeerd.

Vrijwilligers uit IJsselstein
Er is al veel belangstelling voor het project. “In Vianen en Houten hebben zich in totaal al zo’n 25 vrijwilligers aangemeld, in IJsselstein kunnen we nog wel wat handen gebruiken. Binnenkort komen de borduurpakketten binnen, en dan gaan we aan de slag”, zegt Trudy. Dan worden ook vaste tijden afgesproken waarop de vrijwilligers aan de slag kunnen. “En als het project loopt, dan kunnen mensen eventueel ook nog spontaan aanschuiven aan een van de borduur- of quilttafels.”

Aanmelden
Belangstelling? Je kunt je aanmelden bij Trudy Oskam. Ze vertelt graag meer over het maakproces. Ze is te bereiken via 06-43238020. Meer informatie over het project vind je op de website van Stichting Villa Maecenatis. Contactpersoon voor Houten is Jipke Lezwijn. Zij is bereikbaar via 06-39264988

Foto: Villa Maecenatis 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn