Burgemeester Marijke van Beukering viert jubileum

NIEUWEGEIN – Deze maand is de burgemeester van Nieuwegein, Marijke van Beukering een jaar in haar ambt. We maakten een afspraak, en praten met haar over het eerste jaar in ‘haar’ levendige stad. 

“Er zijn heel veel dingen die ik leuk vond het afgelopen jaar, maar met stip op één staat de intocht van Sinterklaas. Dat klinkt misschien raar, maar als klein kind ga je daar altijd heen. Dan word je opeens Burgemeester en dan mag je Sinterklaas ontvangen en het startsein geven voor een groot kinderfeest”, aldus een verheugde Marijke.

 

Bruisende stad
“Een stad die niet stilstaat”, vindt Marijke. “Er is zoveel in Nieuwegein te doen, dat wist ik al, maar er gebeurt van alles. Er wordt veel bijgebouwd, er is veel groen, er zijn mooie parken en je kan er prachtig fietsen. En er zijn enorm veel vrijwilligers die van alles organiseren. Helaas kan ik niet overal langsgaan.”

Met mensen in contact zijn
“Ik wilde graag Burgemeester worden. Hiervoor zat ik in de Tweede Kamer, en daar heb ik het prima naar mijn zin gehad. Maar ik leg graag de verbinding met mensen, en dat is in de Tweede Kamer iets verder weg. Ik wilde dichter bij de mensen staan”, vertelt Marijke. “Ik hoop ook dat ik er in slaag dat ik voor iedereen toegankelijk ben. Jong, oud en verschillende achtergronden. Ik wil elke Nieuwegeiner een luisterend oor bieden.”

Buitenland
Ze begon al op haar negentiende met werken, en heeft ook de nodige ervaring in het buitenland opgedaan gedurende haar carrière: “Ik heb negen jaar in het buitenland gewoond. En dan neem je veel ervaringen mee terug naar Nederland. Je leert verschillende culturen kennen en dat is heel waardevol als mens. Ik weet ook hoe het is om in een land te komen waar je de taal niet spreekt, en waar je helemaal opnieuw moet starten.”

Onder druk
Ze maakt zich soms zorgen over Nederland: “Ik dacht altijd dat we heel tolerant waren. Dat vond ik altijd heel mooi toen ik in het buitenland zat. We waren altijd heel verdraagzaam, maar dat is de afgelopen jaren onder druk komen te staan. En als Burgemeester heb ik juist dan een belangrijke rol om de verbinding te maken tussen verschillende mensen. Daarnaast wil ik uitdragen dat iedereen welkom is Nieuwegein.”

Asielzoekers
Het afgelopen jaar zijn er asielzoekers opgevangen in de Beursfabriek: “In eerste instantie was dat voor dertig dagen. Uit gesprekken met inwoners bleek dat ze zich afvroegen wie deze asielzoekers dan zijn, er is veel onbekend. De negatieve aspecten komen vooral op televisie. Als je dan meer met elkaar gaat bespreken, dan merk je dat bewoners er best open voor staan. Veiligheid is natuurlijk een ding, en we hebben gezorgd dat er 24/7 beveiliging bij de Beursfabriek is en iedereen kon naar een 06-nummer bellen als er wat gebeurde. Dat is in die 30 dagen niet gebeurd.”

Veiligheid
In Nieuwegein voelde 22% van de bewoners in 2022 zich niet altijd veilig in hun eigen buurt: “Dat is natuurlijk heel vervelend. We moeten als gemeente iedereen een veilig gevoel geven. Ik wil ook een oproep doen: Als je merkt dat iets verdacht is, dan mag je direct 112 bellen. Je bent ook zelf echt verantwoordelijk om je ogen en oren open te houden. Op basis van meldingen ga ik met handhavers en politie in gesprek, dan kunnen we op bepaalde plekken de veiligheid verhogen in Nieuwegein.”

Nog 5 jaar
Een ambtstermijn voor een Burgemeester is zes jaar. Marijke van Beukering heeft dus nog vijf jaar te gaan in Nieuwegein: “Ik ben niet snel tevreden, dat is mijn dilemma. Ik wil de cijfers omtrent veiligheid verbeteren, maar ook de bewoners meer bij de overheid betrekken. Het belangrijkste is echter dat inwoners in Nieuwegein gelijke kansen krijgen, dan ben ik pas tevreden.”

Foto: Gemeente Nieuwegein 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn