Burgerinitiatief ‘Ronde van Houten’ tegen bezuinigingen op basisvoorzieningen

In het licht van aankomende bezuinigingen in de gemeente Houten hebben inwoners de handen ineengeslagen en burgerinitiatief gelanceerd.  Het doel van dit burgerinitiatief is duidelijk: het behouden van de basisinfrastructuur in Houten om te voorkomen dat waardevolle voorzieningen worden verminderd, wat op lange termijn het welzijn van de inwoners kan verstoren.

Het burgerinitiatief benadrukt het belang van het behouden van de sociale, sportieve en culturele basisinfrastructuur in Houten voor alle inwoners, ongeacht leeftijd, gezondheid, sociale status of achtergrond. Het verzoekt de gemeenteraad dan ook om de noodzakelijke voorzieningen in stand te houden, omdat deze het fundament vormen voor het welzijn van alle inwoners in de gemeente. Arjen Berendse, één van de initiatiefnemers, legt uit: “Wij maken ons zorgen, en vooral over de manier waarop de bezuinigingen ingeboekt kunnen door een gemeente. Wij willen zorgen dat geen enkele organisatie omvalt.”

Bezuinigingen vanuit het Rijk
De gemeente Houten ontvangt vanaf 2026 veel minder financiële middelen van de rijksoverheid. Om de gemeentebegroting rond te krijgen moet de gemeente stevig bezuinigen en/of meer inkomsten verwerven. Het gaat om grote bedragen, zodat er moeilijke keuzes moet worden gemaakt. Het burgerinitiatief gaat uit van het uitgangspunt dat er geen organisatie omvalt: “We zullen in activiteiten moeten verminderen, maar de basis blijft bestaan.  En als de wind weer goed waait, dat we weer verder kunnen ontwikkelen. Dat is een hele andere manier dan dat je gaat kijken: Wat kost het theater? Zullen we het zwembad dichtdoen? Of moeten we stoppen met sport? Hiermee voorkom je dat organisaties omvallen en het wordt nagenoeg onmogelijk om deze omgevallen organisaties weer terug te krijgen. De intentie is dus dat alle organisaties blijven bestaan.”

Krachten gebundeld
De samenwerking is opgezocht met toonaangevende organisatie in Houten, zoals ‘van Houten&co’, Stichting Aan de Slinger en Bibliotheek. Dit is nieuw: “We hebben het heel breed getrokken, en dat heeft de gemeenteraad ook verrast. We hadden ook alleen voor cultuur (Arjen is directeur van Theater aan de Slinger)  kunnen gaan, maar we wonen allemaal in Houten en daar voelen we ons verantwoordelijk voor. We willen dat de hele breedte meedoet, en niet alleen je eigen branche.”

Meedenken
Met de lancering van het burgerinitiatief spreken de inwoners zich krachtig uit voor het behoud van de basisvoorzieningen die het hart vormen van de lokale gemeenschap. Hun boodschap aan de gemeenteraad is duidelijk: “Laat ons meedenken. Jullie probleem is ons probleem. Dit kunnen we samen doen. Dat is heel anders als je van bovenaf hoort dat je bijvoorbeeld een ton minder krijgt en het maar moet uitzoeken. En de maatschappelijke consequenties moeten helder zijn bij iedereen.”

Handtekeningen
Er moet een échte, natte handtekening komen, dus het is digitaal niet mogelijk om het burgerinitiatief te ondertekenen: “Een burgerinitiatief mag niet digitaal. In het theater, de bibliotheek en alle sportclubs liggen lijsten klaar. Een handtekening is écht nodig voor dit burgerinitiatief.”

De totale lijst wordt na 3 mei aangeboden aan de gemeenteraad. Het doel is om het voor de zomer op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Neppolitie actief in Lopik

LOPIK – De wijkagenten van Lopik waarschuwen op hun Instagram-account voor telefoontjes van personen die zich als politiemedewerker voordoen.  Het Instagram-account, gerund door Mike de

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn