College overweegt noodopvang voor asielzoeker

HOUTEN – Het college van burgemeester en wethouders van Houten overweegt om een vorm van noodopvang voor asielzoekers in de gemeente te realiseren. Dit om de druk op de asielopvang in Ter Apel te verlichten. Wethouder Daan Vermeulen vertelde dit tijdens een persbijeenkomst. Dit was een dag na de goedkeuring van de gemeenteraad voor de Houten-Hub in Houten-Oost.

Hoewel de realisatie van de Houten-Hub nog op zich laat wachten, is de nood voor opvang hoog. Volgens wethouder Vermeulen sprak geen enkel raadslid zich gisteravond uit tegen het opvangen van asielzoekers. Dit sterkt het college in hun overweging.

Een motie van D66, die tijdens de raadsvergadering met brede steun werd aangenomen, lijkt het college te inspireren. De motie roept op om alvast wat te doen op het gebied van noodopvang nu de nood zo hoog is. Het college neemt dit serieus in overweging en overweegt zowel crisisnoodopvang voor een korte periode van maximaal drie maanden als noodopvang met een meer structureel karakter, die langer kan duren. De plannen voor de Houten-Hub hoopt het college halverwege 2025 of eind 2025 gerealiseerd te hebben.

Stap in proces
Wethouder Vermeulen en zijn collega’s in het college voelen dat er een stap vooruit is gezet in het proces. Het echte werk, namelijk het verder uitwerken van de plannen, begint nu pas echt. Het college is unaniem in de keuze voor de Houten-Hub en Houten-Oost. Dat een collegepartij daarin afwijkend stemt, maakt de samenwerking binnen het college niet ingewikkelder. “We kennen in Nederland het dualisme”, aldus Vermeulen, hiermee verwijzend naar het feit dat partijen in de gemeenteraad soms een ander standpunt kunnen innemen dan hun wethouder. “Daarnaast ben je ook wethouder voor de hele raad.”

Participatie
Wat betreft participatie, vertelde Vermeulen dat er voortdurend gesprekken zijn geweest met omwonenden en dat er nog meer gesprekken zullen volgen tijdens de verdere uitwerking van de plannen. Hij benadrukt het belang van duidelijke kaders voor deze participatie. Waar gaat de participatie over? Wat zijn de grenzen? Zo was praten over een andere locatie altijd uitgesloten; de gekozen locatie ligt vast in het plan en nu helemaal.

Spreidingswet
Over de spreidingswet gaf Vermeulen aan dat een wethouder zich aan de wet moet houden. De wet is nog steeds van kracht, wat betekent dat ook de opvang van asielzoekers na de Houten-Hub bepaald wordt door de spreidingswet. Vermeulen verwacht dat de spreidingswet waarschijnlijk pas over twee jaar zal worden ingetrokken.

Foto: Omroep Lekstroom

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn