College presenteert Mantelzorg Visie in reactie op motie

Naar aanleiding van een motie van het CDA ingediend bij de bespreking van het collegeprogramma presenteerde Rosa Molenaar in een persgesprek op 23 april 2024 de Mantelzorg Visie. In de motie was eigenlijk gevraagd om de mantelzorg in kaart te brengen. “De motie is unaniem aangenomen en ik heb hem ook omarmt”, zo vertelde Molenaar. Met dat omarmen gaf ze aan dat ze zich in de motie kon vinden. Uit de analyse kwam naar voren dat vier op de tien Houtenaren mantelzorger is. “De visie is geen plan van aanpak.” De visie is een kapstok aan de hand waarvan beleid zal worden ontwikkeld.

De visie kent vier pijlers: Als eerste het erkend voelen en erkenning geven aan jonge mantelzorgers. Wanneer je al ouder bent en je persoonlijkheid is al ontwikkeld is het geven van mantelzorg anders dan wanneer je jonger bent en nog volop in ontwikkeling bent, dan heeft dat invloed op je ontwikkeling. “Eén op de tien jongeren zit in zo’n situatie.”

De tweede pijler gaat over het voorkomen van overbelasting. “Als mantelzorgers omvallen dan stort het hele zorgprogramma in.” Het wordt steeds zwaarder. De gemeente wil zorgen voor respijtzorg en dagbesteding voor personen die zorg nodig hebben.

De derde pijler bestaat uit het gemakkelijk toegang tot ondersteuning krijgen. De gemeente wil de indicatiestelling versnellen.

De vierde pijler besteedt aandacht aan passende huisvesting van de zorgvrager. Het moet makkelijker worden tijdelijk in tuinhuisjes te wonen of om een kleine woning in de tuin te plaatsen.

De gemeente besteedt jaarlijks zo’n 250.000 euro aan kosten aan mantelzorg inclusief de mantelzorgwaardering. De gemeente ondersteunt diverse initiatieven zoals bijvoorbeeld het Alzheimer Café, de verwendag voor moeders en het steunpunt mantelzorg. De gemeente geeft jaarlijks 1300 mantelzorgwaarderingen weg aan mantelzorgers om de waardering voor hun zorg te laten blijken.

Wethouder Rosa Molenaar overhandigde 5 maanden geleden de mantelzorgwaardering aan mantelzorgers foto René van den Brandt

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn