Compromis bij uitvoer adviezen burgerberaad

HOUTEN – Tijdens de raadsvergadering van 18 juni hebben de coalitiepartijen ITH, NH, SGP en VVD de ambitie van het college ten aanzien van het voorstel om in 2040 Houten 110% energieneutraal te krijgen, bijgesteld. De coalitiepartijen vinden 100% voldoende.

Alle partijen spraken hun complimenten uit over de inzet van de inwoners en de uitkomsten van het burgerberaad. Een paar maanden geleden bogen meer dan 100 Houtense inwoners zich via dit burgerberaad over de vraag hoe Houten in 2040 energieneutraal kan worden.

Routekaart
Het burgerberaad ging aan de slag met het maken van een routekaart. Hier kwam het voorstel uit om naar 100% energieneutraal in 2040 te streven. Na het burgerberaad kwam de werkgroep er echter achter dat maar 85% gerealiseerd kon worden. De werkgroep adviseerde om dit getal aan te houden, met het vertrouwen dat uiteindelijk tot 100% aangevuld kan worden.

Compromis
Het College stelde hierop voor om 110% aan te houden, om eventuele planuitval te compenseren. Coalitiepartijen gaven aan dat je als college een advies niet zomaar van tafel kan vegen. Uiteindelijk is een compromis gevonden om 100% aan te houden. ‘Natuurlijk Houten’ kwam met een amendement voor ‘blijvende betrokkenheid van burgerberaadsleden.’ Dit amendement werd aangenomen.

Windmolens
VVD fractievoorzitter Eef Stiekema sprak wethouder Paul van Ruitenbeek aan op uitspraken in de media waarin hij aangaf dat hij “zo’n drie windmolens te kort kwam”. Stiekema noemde dit “uiterst ongelukkig.” De VVD wees er op dat in het coalitieakkoord staat dat er geen windmolens komen in deze coalitieperiode. Van Ruitenbeek verzekerde de gemeenteraadsleden dat hij niet bezig is met windmolens. “Daar zit nu geen ambtelijke capaciteit op.”

Netcongestie
Ook de problemen rondom netcongestie kwamen ter sprake. Het elektriciteitsnet heeft niet voldoende capaciteit om meer stroom op te nemen. Van Ruitenbeek wees er op dat de gemeente netbeheerder Stedin middelen heeft gegeven om dat probleem aan te pakken.

Mandaat aan de raad
De VVD gaf aan dat het mandaat nu weer aan de raad is. D66 kwam samen met HA, GL en CDA nog met een motie om jaarlijks te rapporteren over de voortgang. Tijdens de vergadering zijn verschillende moties en amendementen aan de orde geweest. Allemaal bedoeld om het voorstel te verbeteren en ingediend door verschillende partijen. Alle moties en amendementen werden aangenomen.

Unaniem
In de laatste stemming werd het aangepaste raadsvoorstel voor een inzet van 100% energieneutraal in 2040, unaniem aangenomen.

Foto: Gemeenteraadsvergadering 18-06-2024 – John van Amerongen

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn