De kracht van Buurtgezinnen: ‘Opvoeden doe je samen’

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die hierbij ondersteuning kunnen gebruiken, aan een stabiel gezin in de buurt of woonplaats. Zo krijgen kinderen die dat nodig hebben wat extra aandacht en worden ouders ontlast. Buurtgezinnen wil eraan bijdragen dat kinderen thuis in hun eigen gezin kunnen (blijven) opgroeien.

Koningin Máxima
De organisatie bestaat sinds 2015 en is actief in meer dan 115 gemeenten. Er zijn landelijk al meer dan 5.000 matches tussen gezinnen gemaakt. Ook in de regio Lekstroom is de organisatie actief. Dat Buurtgezinnen een belangrijke factor op het gebied van gezinswelzijn is, blijkt ook uit het bezoek van Koningin Máxima in 2017. Máxima sprak onder andere met een aantal gezinnen uit IJsselstein. “Ze was zeer belangstellend en goed op de hoogte”.

Netwerk
“Het is enorm fijn en dankbaar werk”, zegt Yvonne Hendriks van Buurtgezinnen IJsselstein/Lopik. “Echt een hele leuke baan.” Yvonne nam in januari 2023 het stokje over van Margret van Paassen die om gezondheidsreden moest stoppen. Ze is geen onbekende in het IJsselsteinse jeugdwerk. “Ik ben zeventien jaar aan basisschool de Wenteltrap verbonden geweest, en ook actief bij de IJVO, de jaarlijkse kindervakantieweek.” Veel kinderen en ouders kennen Yvonne, en dat is handig bij het opbouwen van haar netwerk voor Buurtgezinnen. In de eerste periode als gezinscoördinator gaat hier het grootste gedeelte van haar tijd inzitten. “Inmiddels heb ik in IJsselstein 36 steungezinnen en 23 koppelingen met vraaggezinnen. Sinds november vorig jaar heb ik ook Lopik onder mijn hoede.”

“De kracht van buurtgezinnen is, dat we goede en langdurige matches maken”

Langdurige matches
Een koppeling is niet zomaar gemaakt, dit gebeurt met grote zorgvuldigheid. “Er vindt eerst een uitgebreide kennismaking plaats bij het steungezin thuis, daar moeten alle gezinsleden bij aanwezig zijn.” Bij een positief advies vraagt het steungezin vervolgens via Buurtgezinnen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan. Pas als dat rond is, volgt een kennismaking met het vraaggezin. “De kracht van buurtgezinnen is, dat we goede en langdurige matches maken”, legt Yvonne uit.

Energie kwijt
Er ontstaan vaak mooie koppelingen tussen kinderen en steungezinnen. “Maar ook tussen ouders.” Als voorbeeld van een geslaagde bemiddeling noemt ze een vluchtelingengezin. Het gezin was in acht jaar tijd dertien keer verhuisd tussen verschillende AZC’s. Toen ze eindelijk een vaste woonplek in IJsselstein kregen, spraken de ouders nog geen woord Nederlands en zaten volop in hun verwerkingsproces. “Dat had z’n weerslag op het gezin, en vooral op één van de jongens. Voor het jongetje werd een steungezin gevonden waar hij met leeftijdsgenootjes een paar uurtjes per week kon voetballen en ravotten. Daar kon hij zijn energie helemaal kwijt, en ook de moeders kregen onderling goed contact. Het gaat nu supergoed met ouders en kinderen.”

Jonge gamer
Maar het maken van een goede match lukt niet altijd meteen. “We zijn op dit moment dringend op zoek naar een gastgezin in Lopik of omgeving voor een moeder en haar 9-jarige zoon.” Het gezin is meerdere malen verhuisd, en woont nog niet zo lang in Lopik. Moeder staat er alleen voor met drie kinderen. We zoeken een fijn gezin met leeftijdsgenoten voor deze ‘jonge gamer’ waar hij een paar uurtjes per week kan spelen. “Dus hierbij meteen een oproep!”

Mensen die zich aan willen melden als steungezin voor het gezin in Lopik, of voor een ander gezin: op Buurtgezinnen vind je alle info.

Foto: Buurtgezinnen

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn