De week van de overgang is in volle gang

De week van de overgang bestaat sinds 2017 en is deze week gestart op 8 april, en gaat door tot en met 14 april. Er heerst nog veel taboe over de overgang in Nederland, aldus deskundige Marjan Slagt in het radioprogramma de ‘Sunday Move’. 

Er ontbeert kennis bij vrouwen en huisartsen over de overgang: “Het taboe gaat zo ver dat vrouwen niet zelf weten wat er met ze gebeurt. Ook huisartsen weten niet welke fases vrouwen doorstaan en welke klachten daarbij horen.”

Burn-out? 

Maar liefst 1,8 miljoen vrouwen zitten jaarlijks in Nederland in de overgang. Daarvan heeft tachtig procent van de vrouwen klachten en komt twintig procent tijdelijk thuis te zitten. Veel klachten worden miskend als burn-out verschijnselen. Marjan heeft dit zelf ook ervaren: “Helaas ben ik hiervan ervaringsdeskundige geweest. Ik kon mij niet meer goed concentreren en ik had een kort lontje. Je bent niet meer jezelf. De huisarts vertelde mij dat ik een burn-out had, maar het was de overgang.”

Orthomoleculair Voedingsdeskundige

Voeding en Yoga kunnen helpen bij het verminderen van de klachten: “Ik ben zelf ervaringsdeskundige en opgeleid tot klinisch voedingsdeskundige. Juist door mijn ervaring is het mijn missie geworden om zoveel mogelijk vrouwen klachtenvrij door de overgang te helpen. Ik doe dat door te kijken wat de klachten zijn (door vragenlijsten en eventueel bloedtesten) en waar dit, naast overgang, vandaan komt. Hoe heftiger de klachten hoe meer andere oorzaken dan de geslachtshormonen hieraan gekoppeld zijn.”

Meer weten over de week van de overgang: http://www.weekvandeovergang.nl/ 

Meer informatie over Marjan vind je op haar website.

 

Luister meer over ´de Week van de Overgang´ in onderstaand fragment uit de Sunday Move.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn