De wolf in de provincie Utrecht: Verrijking of plaag?

REGIO – Omroep Lekstroom neemt in haar politieke radio-uitzending ‘Daar Hou Ik U Aan’ af en toe een kijkje over de provinciale grenzen. Een van de onderwerpen van afgelopen week ging over de commotie rond de wolf in onze regio. Vanuit de studio werd Statenlid Jesseka Batteau van de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Utrechtse Heuvelrug telefonisch geïnterviewd. Centrale vraag tijdens het gesprek: Wat betekent het als de wolf zich in onze natuurgebieden vestigt?

Het fenomeen houdt de gemoederen flink bezig. Batteau: “We zijn deze zomer opgeschrikt door de komst en vestiging van de wolf in onze provincie.” Dit vertaalde zich in een aantal incidenten waarbij een wolf onder andere een hondje van een wandelaar heeft gegrepen, daarnaast waren er verschillende andere voorvallen.

Ongewenste interacties
“We weten eigenlijk al best lang dat de wolf zich in Nederland heeft gevestigd”, vervolgt ze. “In 2015 is de wolf hier ook al gesignaleerd.” Ze vindt het een gemiste kans dat de overheid zich hier niet eerder en beter op heeft voorbereid. “We hadden mensen kunnen voorlichten, iets aan educatie kunnen doen, en ook boeren kunnen helpen bij het aanleggen van rasters om hun vee te beschermen. Dat is allemaal niet gebeurd.” Op het moment dat een wolf welpen heeft, dan kunnen er ongewenste interacties plaatsvinden. Dit had volgens Batteau voorkomen kunnen worden.

Wolf met welpen
In de provincie Utrecht zijn twee ouderparen met welpen, en een solitaire wolf. “Die wordt in de volksmond Bram genoemd.” De ouderparen hebben zich hier echt gevestigd. Batteau stipt aan dat de incidenten met de wolf breed zijn uitgemeten in de media. “En eigenlijk zonder dat we precies wisten wat de context en de situatie was.” De solitaire wolf is zijn partner kwijtgeraakt, en zwerft in het gebied rond. “We merken dat deze wolf op zoek is naar een nieuwe partner, en vooral ook heel geïnteresseerd is in honden.” Het gaat daarbij vooral om honden die loslopen. “Die zoekt hij echt op, en dan kun je interacties krijgen die je niet wilt.”

Overbevolking
De interviewer van dienst vraagt zich af of ons land niet te overbevolkt is om de wolf te huisvesten. “We kunnen wel alles willen, maar misschien kan niet alles.” Batteau geeft aan dat de wolf een strikt beschermde diersoort is. Die kun je niet zomaar uitzetten. “De wolf vindt zijn eigen weg en is ook op eigen gelegenheid naar Nederland gekomen. Blijkbaar is ons landschap geschikt voor de wolf. Anders was hij hier niet.”

Twee miljoen landbouwdieren
Een groot deel van ons land is landbouwgrond. “Zo’n 60%”, geeft Batteau aan. “Er wordt geroepen dat ons land te klein is voor de wolf, maar het is niet te klein voor de twee miljoen landbouwdieren die weer een hele andere problematiek met zich meebrengen. Het gaat uiteindelijk maar om zeven wolven in de provincie.” Batteau ziet de komst van de wolf als een kans om natuurherstel aan te pakken. “We moeten niet te paniekerig doen”, vindt ze. Daar is de verslaggever het niet helemaal mee eens. “Ik zie boeren in de stress, die moeten nu hoge hekken plaatsen met stroom erop.”

Subsidie
Batteau begrijpt goed dat boeren en mensen met hobbydieren in de stress raken. “Maar hier zijn oplossingen voor, en mensen kunnen subsidie krijgen om een wolf-werend raster aan te brengen. We moeten ervoor zorgen dat de wolf niet gaat wennen aan landbouwdieren als beschikbare voedselbron. Dat is echt heel belangrijk om te voorkomen.” Er zijn ook geluiden over sociale druk om juist geen maatregelen te nemen, omdat je daarmee het bestaan van de wolf zou accepteren.

Politiek
De rol van de politiek is beperkt. “De verantwoordelijkheid van de provincie is om er voor te zorgen dat er maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat de wolf als beschermde diersoort ook daadwerkelijk beschermd is.” En de provincie schept samen met gemeenten preventieve maatregelen in de vorm van voorlichting en subsidie om overlast van de wolf te voorkomen. De provincie heeft zelfs een wolvenconsulent. “Laat je helpen en adviseren en gebruik die subsidie”, besluit ze.

Foto: Pixabay

Luister het interview hieronder terug

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn