NIEUWEGEIN – De wethouder John van Engelen gaf op 15 mei in de vroege ochtend het startschot voor het loslaten van dieren in de dierenweide van Galecop. Nadat de dieren vanwege gezondheidsredenen werden teruggestuurd naar de kinderboerderij IJsselstee start er nu een proefperiode van een jaar met strikte monitoring.
“Een mooi achtergrondgeluid horen we in ieder geval. Het is prachtig dat de dieren nu losgelaten worden. Vorig jaar hebben we noodgedwongen de dieren weggehaald omdat ze te dik werden, dat kwam omdat bezoekers ze te veel eten gaven. Helaas zijn er ook een aantal dieren overleden,” aldus John van Engelen, de wethouder van Dierenwelzijn in Nieuwegein.
De dieren zijn los
“Ik ben echt heel erg blij. De diertjes zijn los, vrolijk en zoeken meteen een plekje. Het is mooi dat ze terug zijn op een plek waar ze thuis horen, op de kinderboerderij”, aldus John. De gezondheid van de dieren was een groot zorgpunt: “Onder goede voorwaarden en controles moeten ze in goede gezondheid blijven in de toekomst. Eén van de hoofdoorzaken dat ze weg moesten, was omdat bijgevoederd werden door bezoekers. Ze waren echt veel en veel te dik in sommige gevallen.”
50 kilo te dik
Het liep zelfs zo uit de hand, dat een schaap vijftig kilo te zwaar was: “Dat was echt een zorgpunt, en het was echt heel slecht voor de gezondheid van de dieren. We gaan nu onder strikte voorwaarden een proef doen van een jaar. De gezondheid van de dieren is bepalend of we hiermee door gaan. Er zijn dierenartsen bij betrokken en de dieren worden structureel gewogen. We gaan het streng in de gaten houden.”
Voedingsbeleid en monitoren
De dierenarts en de kinderboerderij zijn verantwoordelijk voor de monitoring. Marieke Janssen, beheerder van het Natuurkwartier, gaat hier dieper op in: “Er komt een bord te hangen aan het hek, daar zullen foto’s te zien zijn van alle schaapjes en geiten. Elke twee weken gaan we ze wegen en meten en dan ziet iedereen het huidige gewicht. De bewoners kunnen het dan ook goed in de gaten houden. Eén keer per maand komt de dierenarts mee, en gaat de dieren dan ook klinisch keuren.”
Dieren
Marieke legt vervolgens uit welke dieren er gaan grazen op de dierenweide van Galecop: “We hebben twee bonte schapen, dat is een oer-Hollands ras. We hebben twee zwarte Ouessantjes, dat is een Frans ras en we hebben drie dwerggeitjes. Sommige dieren moeten misschien wel wennen, maar als ze gras zien denken ze als snel: Yes!”
Participatie
De bewoners hadden inspraak in dit proces en kijken er erg naar uit volgens John: “Tijdens participatieproces hebben we uitgebreid gesproken met bewoners. Zij wilden het echt graag en zij wilden hun dieren terug.” Marieke is ook enthousiast: “Het is een hele grote toevoeging. Het is rustgevend en de bewoners waren echt gehecht aan hun dieren”