‘Een Kleine Anatomie’; met dans en livemuziek op reis door het lichaam

Eerst de linker elleboog, dan een paar knieën, de tong en het bobbeltje achterin je nek. In Een Kleine Anatomie (4+) nemen De Dansers het publiek mee op reis door het lichaam, van de buitenkant door naar de binnenkant, langs alle sensaties en gevoelens die daarbij horen. Op 13 april reist deze vrolijke familievoorstelling naar Theater Aan de Slinger, Houten. Muzikant Hans Vermunt (dan in levenden lijve op het podium) en choreograaf Josephine van Rheenen nemen je alvast mee in de voorstelling.

De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten. Ze staan bekend om hun ‘dansconcerten’: energieke samenkomsten van moderne dans en livemuziek. De Dansers maakt voorstellingen voor volwassenen en voor kinderen/families. Hoe is het om een voorstelling te maken en spelen voor een jong publiek?

Josephine: “Ik vind het heel speciaal om een voorstelling te maken voor publiek dat vaak voor het eerst bij een voorstelling is, omdat je dan kinderen,  en volwassenen trouwens ook, iets laat meemaken wat ze nog nooit hebben ervaren. Jonge kinderen zijn onbevangen, kunnen heel associatief denken en volledig meeleven met het verhaal. Dat geeft veel vrijheid in het maakproces, er is zoveel mogelijk!”

“Dat ervaar ik ook als ik op het podium sta”, zegt Hans. “Zeker bij vierjarigen merk je meteen of het in de smaak valt. Je krijgt directe feedback omdat kinderen reageren op dat wat ze zien. Als performer kan je daar dan weer op inspelen; je moet altijd scherp zijn. Een Kleine Anatomie is dan wel een voorstelling voor kinderen, maar het is niet kinderachtig. Het lichaam en alle gevoelens en emoties die daarbij horen is een universeel thema, die zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. Het is heel leuk om daar als maker de balans in te vinden.”

In Een Kleine Anatomie brengen vier spelers het lichaam in kaart en leren ze het beter kennen. Waarom een voorstelling over het lichaam?

Josephine: “Er komt een oneindige fantasie en speelplezier vanuit je lichaam. Je kunt er echt van alles mee ontdekken. Met alleen je lichaam heb je al zo veel en heb je verder nog maar weinig nodig. De voorstelling gaat over hoe je je als mens verhoudt tot je lichaam. Hoe je dat lichaam ervaart, en het voelen van de rijkheid en de absurditeit ervan.”

Hans: “Het is heel leuk om met de blik van een kind naar je eigen lichaam te kijken. Om je armen bijvoorbeeld te zien als staarten met handen eraan. Of om met je ogen dicht, toch te weten waar je voeten zitten of hoe je billen eruitzien.”

Wat neemt het publiek mee na het zien van Een Kleine Anatomie?

Hans “Het lijkt me mooi als mensen met een positief gevoel over hun lichaam de zaal uitgaan. Dat ze trots zijn op hun lijf en wat het allemaal kan, ook al borrelt, proest, kriebelt en rammelt het soms flink daar van binnen en kan het lastig zijn om daar woorden aan te geven. Dat ze zich bewust worden van wat er binnenin dat lichaam allemaal gebeurt aan gevoelens, gedachtes en emoties.”

Josephine: “Ik hoop dat we kunnen meegeven hoe je in contact kan zijn met je lichaam. Wat je er allemaal in kan ontdekken en meemaken. Dat je lichaam tegelijkertijd heel normaal, maar ook heel erg magisch is.”

Een Kleine Anatomie is te zien op zaterdag 13 april om 14:30 uur in Theater aan de Slinger, Houten. Tickets via: www.aandeslinger.nl. Een medewerkster van Aan de slinger vertelt desgevraagd dat tickets voor een volwassene 11 euro kosten en voor jeugd tot 12 jaar kost een ticket 9 euro. De kostprijs van een ticket is inclusief een drankje. Aan de Slinger programmeert regelmatig familievoorstellingen, maar is daarbij afhankelijk van het aanbod. De programmeurs van het theater programmeren zo mogelijk wel jeugdvoorstellingen, zo vertelt ze.

Foto: Bart Grietens

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn