Eerste paal geslagen voor Veteranenmonument

LOPIK – De eerste paal voor het Veteranenmonument bij De Schouw is in de grond geslagen. Het monument is een erkenning en waardering voor alle (oud-)militairen, politieagenten, verpleegkundigen en brandweerlieden die Nederland gediend hebben in oorlogsomstandigheden. Dit initiatief kwam van veteraan Arie Langenberg. Burgemeester Laurens de Graaf was aanwezig bij het evenement.

“Het Nederlands Veteraneninstituut bestaat nu 24 jaar”, zegt Lopikenaar Arie Langenberg. “Maar daarvoor is er weinig voor ze gedaan. Er lopen veel veteranen rond met een ‘rugzak’ , vanwege de verschrikkelijke momenten die ze hebben meegemaakt. Als je ouder wordt, ga je nog meer nadenken wat je gedaan en meegemaakt hebt. Er zijn veel veteranen die ontspoord zijn en rondlopen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).”

Nederlands-Nieuw-Guinea
Nederlands-Nieuw-Guinea maakte van 1949 tot 1962 deel uit van Nederland. “Ik heb twee jaar daar gediend (1961-1962) om dat land op te bouwen”, vervolgt Arie Langenberg. “Op dat moment was ik slechts 19 jaar. Uiteindelijk is dat land ingepikt door de Indonesische regering in 1962. Tijdens de missie zijn drie kameraden gesneuveld door Indonesische militairen. Vroeger had je dienstplicht. Voordat je goedgekeurd werd, kreeg je te maken met zware oefeningen. Ik heb deze ‘jungle-trainingen’ gehad en snel daarna ging ik met een vliegtuig naar Nederlands-Nieuw-Guinea.”

Stenen tijdperk
“Nederland beloofde Nederlands-Nieuw-Guinea zelfstandigheid”, vertelt Arie Langenberg. “Maar Nederlands-Nieuw-Guinea is twaalf keer groter dan ons land. Die mensen leefden in een ‘stenen tijdperk’. Ze maakten gebruik van stenen bijlen, maar ook van pijl en boog. Indonesië was overbevolkt en ze stuurden het ‘uitschot’ naar Nederlands-Nieuw-Guinea. Er was toen al veel criminaliteit daar.”

Goud en olie
“De Papoea’s leefden op een klein grondgebied”, volgens Arie Langenberg. “Die bevolkingsgroep wordt ook tegenwoordig regelmatig doodgeschoten door de Indonesische regering. Daarnaast hebben Amerikanen daar goud en olie gevonden. Ze hebben een groot gedeelte van het oerwoud gekapt. Blijkbaar telt alleen geld, maar geluk en liefde voor de mensen bestaan daar niet!”


Betekenis achter het Veteranenmonument
“De vier palen staan voor vier jaar verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Arie Langenberg. “Elk jaar werd het verzet steeds groter, vandaar de verschillende lengten van de palen. Het zwarte gedeelte staat voor de bezetting van Nederland. De ketting symboliseert de bevolking in ons land. We zijn allemaal afzonderlijke mensen. Maar toch vormen we één schakel. De piramide staat voor de diverse samenleving in Nederland. Het teken bovenop staat voor de veteranen. Op 14 september is de onthulling van het Veteranenmonument.”

Foto’s: Jeffrey Overvoorde

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

Verwonderen met Henk Gilhuis

HOUTEN – Houtenaar Henk Gilhuis heeft een nieuw boek geschreven. Dit keer geen vakliteratuur, maar een poëtische dichtbundel getiteld Voorbijwoorden. In zijn gedichten neemt Henk

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn