Erespelden en uitwisselingsprojecten voor Stichting Jumelage Lopik

In mei en juni staan er weer uitwisselingsprojecten op de agenda bij Stichting Jumelage Lopik. Ze werken sinds de oprichting in 1988 samen met organisaties in Grebenstein (Duitsland), Lezoux (Frankrijk) en Sarsina (Italië). Het doel is om elkaars cultuur beter te leren kennen en elkaar te ontmoeten in gezinsverband. Bij een jumelage-uitwisseling voor volwassenen is plek voor 100 gasten en voor jongeren zijn 60 plaatsen beschikbaar bij gastgezinnen. Burgemeester Laurens de Graaf reikte erespelden uit (op 18 april) als waardering voor het vrijwilligerswerk van Bep de Bruijn-van Ieperen, Cees Boele en Kees Aantjes.

“Ik was overdonderd, werd er stil van en dat gebeurt niet snel”, zegt Bep de Bruijn-van Ieperen over de erespeld. Zij werkt sinds de oprichting van Stichting Jumelage Lopik als bestuurslid. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was burgemeester Lein Schuman (van Lopik) van mening dat andere culturen elkaar beter moeten leren kennen als de oorlog voorbij was en niet afstand van elkaar moesten nemen. Ik ben nu 71 jaar en ik heb veel vriendschappen overgehouden door de uitwisselingen. Bij gastgezinnen in het buitenland leer je veel over verschillende kerken, culturen en gerechten. Grebenstein, Lezoux en Sarsina lijken op Lopik, omdat dat ook kleine plaatsen zijn. Een uitwisseling duurt meestal vijf dagen, maar dan wordt ook verwacht dat diegene ook als gast zal gaan functioneren als het de beurt is aan de desbetreffende plaats waar die gene vandaan komt.”

Lopik als gastheer
“Stichting Jumelage Lopik is een paar maanden druk bezig als ze zelf aan de beurt zijn”, volgens Bep de Bruijn-van Ieperen. “We hebben onze gasten de laatste keer meegenomen naar Jaarsveld, om ze orgels, landschappen, kerken en schilderkunsten te laten zien. Bij de afgelopen edities zijn we gesteund door plaatselijke sponsoren, supermarkten en boerderijen. Op die manier blijven de kosten laag. We krijgen via onze website niet veel aanmeldingen binnen van mensen om een gastgezin te zijn. Meestal gaat het regelen daarvan veel sneller als we mensen zelf benaderen, die in het verleden ook klaar gestaan hebben.”

Van links naar rechts op de foto: Kees Aantjes, Bep de Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en Cees Boele. (Stichting Jumelage Lopik)

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn