HOUTEN – Leerkrachten, lokale politici, ruim 30 jongeren en andere belangstellenden, kwamen vorige week in Het Huis van Houten bij elkaar voor het project ESCAPED. In totaal zo’n 80 mensen verspreid over vijf dagen. Een leerzame en enerverende reis volgens de deelnemers. “Het was intensief, emotioneel en ik heb er veel van opgestoken.”
ESCAPED is een initiatief van Vluchtelingenwerk Houten, De Thuisgevers Houten en Stichting Gave. Doel van het project: inzicht en kennis verwerven over vluchtelingenproblematiek, bewoners motiveren om vluchtelingen welkom te heten en de relatie met vluchtelingen verbeteren.
Escaperooms
Op de derde verdieping van het Huis van Houten was een aantal escaperooms als land van herkomst ingericht. Je kon hier in de schoenen stappen van een vluchteling, en ervaren wat het is om huis en haard te moeten verlaten. Zo kon je een route afleggen via Afghanistan, Iran, Syrië, Turkije en Griekenland om via de Balkan Nederland (Ter Apel) te bereiken.
Keuzes
De deelnemers vertrokken in groepjes van maximaal vijf personen met een koffer uit één van de drie landen. Elke koffer vertegenwoordigde de reis van één of meer vluchtelingen. Door samen keuzes te maken (bijv. wat moet je meenemen?), puzzels op te lossen, bepaalde aanwijzingen te ontdekken, QR codes met filmpjes te bekijken en allerlei informatie tot je te nemen lukte het meestal uit de escaperoom (het startland) te vertrekken.
Problemen
Tijdens de reis stuitten de deelnemers op de problemen die vluchtelingen ervaren tijdens hun tocht. De reis werd bijgehouden op een formulier dat mensen onderweg moesten invullen. Dit formulier leverde je ter goedkeuring in bij aankomst in ‘Ter Apel’. Een bijzondere en intensieve middag voor veel van de aanwezigen. “Het raakte en ontroerde echt.” Geïnteresseerden een video-impressie van de reis bekijken.
“ESCAPED is gelukkig maar een spel, een middel om tot een beter begrip te komen en niet een doel op zich”, zegt initiatiefnemer Koos Koster. “We hopen dat het mag meehelpen onze vluchtende medemensen welkom te heten, beter te begrijpen en goed op te vangen!”
Foto: aangeleverd