Extra bedden voor vluchtelingen in de Beursfabriek

NIEUWEGEIN – Op verzoek van het COA heeft de gemeente Nieuwegein op 25 juni 2024 besloten dat er 100 extra asielzoekers terecht kunnen in de Beursfabriek. Dit gedoogbesluit is genomen gezien het dringende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland.

Op 5 juli zijn de 100 extra vluchtelingen gearriveerd. Er worden nu in totaal 300 personen opgevangen op deze locatie. Dit is de maximale hoeveelheid asielzoekers die hier terecht kunnen. In eerste instantie was de Beursfabriek bedoeld als crisisnoodopvang. Echter, na een dringend beroep van het COA om deze opvang langer open te houden, is er op 16 april de beslissing genomen om de crisisopvang om te zetten naar een noodopvang voor 6 maanden.

Bewoners opinie
Tijdens deze beslissing is de opinie van bewoners meegenomen: “Beveiliging en handhaving lopen met grote regelmaat door de wijk en vragen altijd aan bewoners die ze tegenkomen hoe het gaat en wat ze van de opvang in de Beursfabriek merken”, vertelt Miranda Muller, senior communicatieadviseur bij de gemeente Nieuwegein. “Ook zijn we in contact met de bedrijven die om de opvang heen liggen om te vragen hoe het gaat. De algemene indruk is dat het goed gaat”, aldus Miranda. Bewoners vragen soms of er extra gesurveilleerd kan worden in bijvoorbeeld de speeltuin. Volgens de gemeente wordt er dan ook geluisterd naar de wens van de bewoner. Daarnaast hebben een aantal wijkbewoners zich gemeld als vrijwilliger en geven nu taallessen aan de asielzoekers.

Verlenging van de noodopvang
Of er na 6 maanden noodopvang een verlenging komt is nog niet duidelijk. Wel is de gemeente nu bezig met het zoeken naar een nieuwe locatie voor na 18 oktober, wanneer de noodopvang zou gaan sluiten. “Wij zijn nu bezig met de Newtonbaan 3 en 4, twee kantoorpanden, geschikt te maken voor 5 jaar opvang, met mogelijke uitbreiding van 5 jaar extra”, vertelt Miranda.

Te weinig plekken voor asielzoekers
Er zijn in Nederland niet genoeg (crisis)noodopvanglocaties voor asielzoekers waardoor alle centra vol zitten. Ook gaan er tijdelijke opvanglocaties dicht, onder andere in verband met de start van het evenementenseizoen. Ondertussen blijven er nieuwe vluchtelingen komen die op zoek zijn naar een plek voor onderdak. Gevolgen van de beperkte opvangcentra zijn asielzoekers die buiten moeten slapen of op stoelen of worden van de ene locatie naar een volgende locatie gereden. Het COA zoekt momenteel veel opvangplekken in Nederland. Waaronder Nieuwegein. De gemeente probeert bij te dragen door extra asielzoekers op te vangen in de Beursfabriek.

Tekst: Emma Bunge
Foto: gemeente Nieuwegein

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn