IJSSELSTEIN – Ze kijken brutaal, dromerig of uitdagend: de poppen van Trudie Thiery hebben allemaal een eigen karakter. Haar inspiratiebron is haar onuitputtelijke fantasie. “Ik zit altijd vol ideeën.” Tijdens de lockdown vonden haar poppen al eens onderdak in de bibliotheek. Tot en met eind juli mag ze haar geesteskinderen hier nog een keer laten zien aan het publiek. “Er zijn inmiddels veertien nieuwe creaties bijgekomen.”
Inspiratie doet ze overal op en ze ziet altijd wel ergens ‘een leuk stofje’ of voorwerp dat ze kan gebruiken voor haar creaties. “Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit mijn materialen. Ik ben altijd wel dingen aan het verzamelen, en hier maak ik in mijn hoofd dan al een compositie van.” Ze vindt het belangrijk dat haar poppen er zowel aan de voor- als achterkant goed uitzien. Alles moet kloppen. “In die zin ben ik eigenlijk wel een perfectionist”, lacht ze.
Een creatief leven
Ze struint ook graag beurzen en fourniturenwinkels af. “Maar dat soort winkels zijn er helaas steeds minder.” Trudie is pas na haar pensioen met de poppen begonnen. “Ik ben mijn hele leven eigenlijk best creatief geweest, maar had dit een beetje weggestopt.” Tijdens een workshop van haar dochter, ook kunstenaar, herontdekt ze haar creativiteit. “Het begon ineens weer helemaal te stromen, en het heeft me niet meer losgelaten. De geest was uit de fles”, vertelt ze. “Ik kan niet meer stoppen”.
Precisiewerk
En het resultaat mag er zijn. Ze is gemiddeld zo’n zes tot acht weken bezig met een pop. “Het is een echt precisiewerkje, je moet veel geduld hebben.” Ze haalt veel voldoening uit het creatieve proces en dat is haar voornaamste drijfveer. “Maar ik vind het natuurlijk ook fijn om mijn creaties aan anderen te laten zien. Heel leuk dat ik hier nu weer in de bibliotheek mag exposeren.” Verkopen doet ze in principe niet. Lachend: “Dan zou ik mijn poppen echt gaan missen.”
Fantasie en humor
De poppen hebben allemaal een eigen verhaal en ze verwerkt vaak grappige fantasieën en humoristische elementen in haar creaties. “Alles begint met een globaal idee. Ik zie een personage als het ware voor me, en dat ga ik vervolgens helemaal uitwerken. Wat wil ik deze pop laten vertellen, welke gezichtsuitdrukking hoort daarbij, hoe wordt de houding.”
Ook blijft ze zich ontwikkelen en zoekt ze naar manieren om nieuwe technieken toe te passen. “Onlangs heb ik een online cursus gezichtsexpressie gedaan, en daar heb ik weer veel nieuwe dingen geleerd en toegepast.”
Rondleiding op verzoek
Het werk van Trudie is in ieder geval tot eind juli te zien in de vitrines op de eerste etage van de bibliotheek aan de Overtoom in IJselstein. Er zijn geen vaste momenten waarop ze aanwezig is om meer te vertellen over haar werk, maar op verzoek geeft ze graag een rondleiding. “En ik ben ook aanwezig bij het Cultuurcafé op 20 juni, hier in de bibliotheek.” Meer informatie op de website van de bibliotheek.
Foto: Karin Doornbos