FIXbrigade gaat aan de slag bij de Duitslag

De FIXbrigade Houten is sinds afgelopen zomer actief in Houten. Na de start in het Oude Dorp, de Oorden en vorige maand de Nobelslag, is nu de Duitslag aan de beurt. De FIXbrigade werkt voor deze actie samen met EnergieRijk Houten. Ze hebben samen als doel om inwoners te helpen met energie besparen, met name degenen die moeite hebben met het betalen van de energierekening en in een minder goed geïsoleerd huis wonen. Ze bieden gratis hulp door het plaatsen van onder meer tochtstrips, brievenbusborstels en het kitten van kieren. Ook krijgen zij tips over energie besparen. Woonin is ook aangehaakt om hun huurders te helpen waar nodig. Inmiddels heeft de FIXbrigade 85 woningen gefixt.

Inwoners die in aanmerking komen hebben een brief ontvangen van de gemeente over deze actie en hoe zij zich kunnen aanmelden. Op maandag 22 april gaan energiebespaarcoaches van EnergieRijk Houten, medewerkers van Woonin en de gemeente langs de deuren (19.00-20.00 uur) om de bewoners te informeren en vragen te beantwoorden. Inwoners kunnen zich dan ook gelijk aanmelden.

Na aanmelding komt er eerst een energiebespaarcoach langs om samen met de bewoner te bekijken wat er gedaan moet worden in de woning, zodat de FIXbrigade snel en efficiënt aan de slag kan. Daarnaast geven de coaches de inwoners tips over slim verwarmen én ventileren.

Deelname is gratis De kosten voor de hulp worden betaald vanuit subsidies van de gemeente en door Woonin. De hulp en de materialen zijn voor de inwoners dus helemaal gratis. Dit project FIXbrigadewordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Houten. De betrokken organisaties zijn: Woonin, EnergieRijk Houten en Stichting Wij3.0, verantwoordelijk voor de uitvoering van de FIXbrigade.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.houten.nl/fixbrigade

Een woordvoerster van de gemeente legt desgevraagd uit dat het initiatief voortkomt uit FIXbrigade Nederland. “De FIXbrigade Nederland heeft als doel om lokale FIXbrigades op te zetten bij gemeenten om samen met de lokale organisaties alle woningen in Nederland energiezuinig te maken. De gemeente Houten en woningcorporatie Woonin zijn via de Provincie op de hoogte gebracht van dit project en zijn samen de FIXbrigade Houten gestart. Later is ook EnergieRijk Houten aangehaakt, om de eerste gesprekken te voeren, zodat de FIXbrigade precies weet welke maatregelen er per huis genomen moeten worden. Daarnaast geven zij tips over energie besparen.”

“Houten wil in 2040 aardgasvrij en energieneutraal zijn. Om de overstap naar een duurzame warmtebron te maken, moeten huizen voldoende geïsoleerd zijn. EnergieRijk Houten is al een aantal jaren actief met isolatiecampagnes in Houten-Noord. Dit doen zij met subsidie van de gemeente. Toen de gasprijzen stegen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, kwamen steeds meer inwoners in de problemen met het betalen van hun energierekening. Op dat moment kwam de FIXbrigade Nederland met het idee om het in Houten op te zetten. Dit sloot goed aan bij het doel energie besparen bij zowel Woonin als de gemeente. Het project kwam in verband met beschikbare gelden vanuit het Rijk voor energiearmoede in een stroomversnelling.”

foto FIXbrigade via gemeente Houten

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn