Geen steun voor alternatief plan windturbines in polder Rijnenburg

De belangengroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) is teleurgesteld in Utrechts GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk. Van Hooijdonk blijft met steun van de coalitiepartijen, vasthouden aan het huidige bestemmingsplan met vier windmolens in polder Rijnenburg. Het alternatieve plan, dat het Consortium van grondbezitters in Rijnenburg vorig jaar december presenteerde is hiermee afgewezen.

Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) is actief als belangenorganisatie voor bewoners in of rond het gebied Rijnenburg /Reijerscop. Doelstelling is het voorkomen van hinder en andere overlast voor mens en dier bij de mogelijke plaatsing van windturbines en/of zonnevelden. Over het bestemmingsplan voor dit gebied is al jarenlang onduidelijkheid en er zijn veel tegenstrijdige belangen. De polder Rijnenburg omvat het gebied Utrecht, Nieuwegein IJsselstein en De Meern.

Woningbouw
De belangengroep staat achter het alternatieve plan. “Dit plan is beter voor energieopwekking, beter voor omwonenden en ook beter inpasbaar in de totale gebiedsplanning met toekomstige woningbouw”, vindt de groep. Het alternatieve plan bestaat uit een compact energiepark met hooguit drie of vier windturbines geconcentreerd in het noordoosten van Rijnenburg (ter hoogte van Strijkviertel) met extra 100 hectare zonne-energie.

Beroepsprocedure
De gemeente Utrecht en Rijne Energie wijzen dit alternatief nu af. Hiermee is de kans op een compromis verkeken. De haalbaarheid van het huidige plan is zeer onzeker. Over het bestemmingsplan hiervoor wordt eind deze maand besloten. “De gemeenteraad kan dan wel een besluit nemen maar niet alle besluiten van plannen van deze wethouder zijn uitvoerbaar. Wij bereiden ons dan ook, net als diverse andere partijen, rustig voor op de komende beroepsprocedure”, laat Pieter van Veenen van Buren van Rijnenburg en Reijerscop in een reactie weten.

Foto: Polder Rijnenburg, Wikipedia

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn