Gemeente Houten bovenaan in NK Tegelwippen

HOUTEN – De gemeente Houten staat bovenaan in het NK tegelwippen in de categorie middelgrote gemeenten. De stand wordt bijgehouden in het aantal gewipte tegels per inwoner. “Het gaat om een competitie, maar natuurlijk met een kwinkslag”, zo geeft Christel Postma van de gemeente Houten aan. “Het gaat natuurlijk om de bewustwording en om de vergroening van je tuin, van je omgeving.”

Door het weghalen van tegels en die vervangen door groen zorg je dat de tuin en de planten meer water in de grond toelaten en vasthouden. “Dat is ook belangrijk in het kader van klimaatverandering. Er valt steeds vaker een grote hoeveelheid water in korte tijd. Dan helpt het wanneer er minder tegels zijn, omdat grond en planten het water opnemen”, zegt Christel.

Meedoen
Inwoners kunnen meedoen met het tegelwippen door middel van het aantal tegels (30 bij 30) omgerekend in vierkante meters op te geven via de website. Ook wordt aan bewoners gevraagd om ‘voor en na’ -foto’s te plaatsen. Op deze manier wordt een stand bijgehouden van kleine gemeenten, middelgrote gemeenten en grote gemeenten. De stand wordt bepaald door het aantal gewipte tegels per inwoner. De gemeente Houten staat al enkele weken bovenaan in de categorie middelgrote gemeenten.

Christel Postma: “Het leek me leuk om als gemeente mee te doen, omdat je dan ook meelift in landelijke publiciteit. De wedstrijd wordt georganiseerd door een bureau Frank Lee, zij houden de stand bij. Dat bureau noemt zich ‘gesterkt’ door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Tegeltaxi
De gemeente Houten helpt inwoners bij het tegelwippen door de inzet van een zogenoemde tegeltaxi die gewipte tegels komt ophalen. “Dit is de belangrijkste actie die de gemeente organiseert om inwoners te motiveren om tegels te wippen”, zo zegt Christel. De gemeente Houten voert campagne onder de inwoners om toch vooral tegels te wippen en de tuin te vergroenen. De gemeente is daar zelf ook actief mee bezig in de openbare ruimte. Zo is duidelijk te zien dat langs het Onderdoor in het centrum stenen zijn verwijderd en plantenperkjes zijn gerealiseerd door gemeentewerkers.

De competitie loopt nog tot 31 oktober. In november wordt dan de eindstand bekend gemaakt. Als inwoners van de gemeente Houten door gaan met tegelwippen blijft Houten mogelijk bovenaan staan tot aan de eindstand.

Foto: René van den Brandt / Gemeente Houten

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn