Gemeenten in gesprek over mogelijk gezamenlijk project ‘Schone Lek’

HOUTEN – IVN Natuureducatie is op dit moment met een aantal gemeenten in gesprek of er een gezamenlijk project opgezet kan worden rondom het onderwerp ‘Schone Lek’. Dit zou dan het vervolg moeten worden op de No Plastic Lek actie van vorig jaar september. Dit laat Maurits Grievink van IVN Natuureducatie desgevraagd weten, nadat Omroep Lekstroom over dit onderwerp contact heeft gehad met Erik Wierstra.

IVN Natuureducatie wil er nog niet veel over zeggen: “Op dit moment is hier nog niet veel over te delen, wanneer er meer duidelijk is, hopelijk rond de zomer, vertel ik je er graag meer over”, aldus Maurits Grievink.

Erik Wierstra die vorig jaar in het kader van No Plastic Lek 73 kilometer langs de lek heeft gelopen en zwerfvuil heeft opgeruimd, de ‘No Plastic Runner’, vertelde dat hij 28 maart aanwezig was bij een bijeenkomst in het gemeentehuis in Houten waar enkele gemeenten met elkaar over het onderwerp ‘Schone Lek’ spraken. Ten tijde van dat lopen tekenden ook 5 van de 8 lekgemeenten om ze zo maar eens te noemen een intentieverklaring voor een schone Lek.

De gemeente Houten heeft laten weten dat afgelopen najaar door IVN de No Plastic Lek georganiseerd is. “In het kader daarvan heeft Erik Wierstra 73km langs de Lek hardgelopen om aandacht te vragen voor een schone Lek.” Houten (wethouder Van den Berg) heeft destijds de intentieverklaring ondertekend. “Om hier een vervolg aan te geven is 28 maart een bijeenkomst geweest. Georganiseerd door IVN, in het gemeentehuis van Houten. Daar is door vertegenwoordigers van verschillende gemeenten onder meer gesproken over de huidige staat van de oevers langs de Lek, en welke mogelijkheden tot verbetering er zijn.”

De gemeente Lopik heeft laten weten niet aanwezig geweest bij de bijeenkomst van 28 maart jl. ”Wij hebben dit thema belegd bij de Stichting Duurzaam Lopikerwaard. “De stichting heeft geen convenant getekend maar zet zich wel actief in voor de schone Lek. Mevrouw Tineke Honkoop en mevrouw Karin Verhoef, zwerfvuilambassadeurs voor de Stichting Duurzaam Lopikerwaard, zijn onderzoeker voor met name het gebied Salmsteke. Zij inventariseren al meerdere jaren het vuil en geven dat dan door zodat er actie genomen kan worden op de plekken van herkomst. Daarnaast verzamelen de zwerfvuilambassadeurs twee keer per jaar het vuil langs de Lek. Zij geven de inzameldata vooraf door aan IVN; als IVN in de gelegenheid is, komen zij helpen.”

Omroep Lekstroom heeft ook de gemeente IJsselstein om een reactie op dit onderwerp gevraagd, maar heeft deze tot op heden nog niet mogen ontvangen.

Erik Wierstra ruimt al vele jaren samen met andere vrijwilligers zwerfvuil op in IJsselstein. Hij ruimt in het bijzonder ook regelmatig zwerfvuil langs de Lek op, omdat hij zelf vlak bij de Lek woont. Volgens Erik Wierstra zaten in ieder geval Krimpenerwaard, Vijfherenlanden, IJsselstein, Houten en Wijk bij Duurstede aan tafel op 28 maart in Houten. Hij hoopt dat gemeenten gelegen aan de Lek stappen gaan zetten naar een schone Lek.

Op de foto beeld van een opschoonactie langs de Lek gemeente Houten in het kader van Nederland schoon foto: René van den Brandt

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn