Gemeenteraad kiest voor doorgaan met plan asielopvang Houten-Oost

HOUTEN – De gemeenteraad heeft in de gemeenteraadsvergadering van 13 juni in grote meerderheid ingestemd met het verder gaan met de ontwikkeling van de plannen voor Houten-Hub. Dat is tijdelijke huisvesting voor 15 jaar voor statushouders, spoedzoekers, kansrijke asielzoekers en drie maatschappelijke organisaties in Houten-Oost. Het college van burgemeester en wethouders kan nu verder met de ontwikkeling van de plannen. Het initiatief voor een raadgevend referendum over dit onderwerp werd in het eerste deel van de vergadering besproken en uiteindelijk verworpen. Er komt dus geen raadgevend referendum.

De meeste partijen volgen het advies van de referendumcommissie om het initiatiefverzoek tot referendum af te wijzen, omdat het besluit Houten-Hub voortborduurt op een eerder genomen besluit en dat een referendum eerder mogelijk was geweest. Dat is een bepaling in de referendumverordening waardoor volgens een advies van de referendumcommissie een referendum nu niet mogelijk is. Veel partijen namen ook in overweging dat het om een kwetsbare groep gaat en dat het daarom niet wenselijk is om een referendum te houden.

Verbaasd
ITH toonde zich bij een aantal bijdragen verbaasd over het standpunt tegen een referendum. De SGP was het niet eens met het afwijzend advies van de referendumcommissie. ITH sprak zich uit als groot voorstander van betrokken inwoners en vroeg zich af hoe het zover had kunnen komen dat een referendumverzoek voor lag. Dat had in hun ogen toch niet nodig moeten zijn. ITH sprak zich uit voor het houden van het referendum. Bij de stemming over het houden van een referendum stemden alle partijen voor het afwijzen van het initiatiefverzoek tot referendum behalve SGP en ITH.

Aangepast
Het voorstel van het college werd hier een daar nog een beetje aangepast doordat een aantal moties en amendementen bij de stemmingen met wisselende meerderheden werden aangenomen. Maar voor de meeste amendementen gold dat wethouder Daan Vermeulen zich daar prima in kon vinden, dus deze aanpassingen zorgen niet voor problemen voor het college bij de verder uitwerking van de plannen.

Verdeelde SGP
De SGP stemde bij de finale stemming over het aangepaste voorstel verdeeld. SGP-er Pascal Ooms gaf in een stemverklaring aan dat hij tegen stemde omdat hij persoonlijk de participatie in het traject van het plan onvoldoende vond. SGP-er Lauren Zwemer gaf in een stemverklaring aan voor te stemmen omdat hij de verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen voelde.

Stemming
Voor het aangepaste plan Houten-Hub in Houten-Oost stemden de fracties van CDA, VVD, NH, PvdA, CU, GL, HA, D66 en een lid van de SGP. Tegen stemde de fractie van ITH en 1 lid van de SGP.

Foto:  John van Amerongen (Raadsvergadering 13-6-2024)

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn