Gemeenteraad Lopik neemt geen principebesluit over AZC

LOPIK – Tijdens een extra vergadering op woensdag 10 juli heeft de gemeenteraad van Lopik geen principebesluit genomen over een asielzoekerscentrum (AZC). Na de eerste termijn van de vergadering waren de stemmen gelijk verdeeld. Hierdoor nam het college het voorstel terug.

De extra vergadering was nodig omdat het college een deadline bij de commissaris van de Koning had gemist. Na de vergadering zou het college melden hoeveel asielzoekers Lopik zou opvangen volgens de spreidingswet.

Voorstanders 
De CU/SGP-fractie steunde het voorstel voor een AZC op het MOB-complex in Benschop. Ze stelden een amendement voor. Dit was bedoeld om met de provincie en andere gemeenten te onderhandelen over tegenprestaties, zoals het verruimen van rode contouren. Het CDA steunde ook het principebesluit en de uitvoering van de spreidingswet.

Tegenstanders
De VVD was tegen vanwege financiële bezuinigingen en twijfels over de spreidingswet. Landelijk Lopik steunde het voorstel niet omdat Lopik al veel Oekraïense vluchtelingen opvangt. De PvdA vond dat eerst andere opties bekeken moesten worden.

Amendement
Hart voor Lopik was tegen het nemen van een principebesluit vanwege de onzekerheid van de spreidingswet. Zij dienden een amendement in om participatietrajecten met de inwoners te starten en wilden dat het COA en de provincie nader onderzoek doen op de locatie MOB Benschop.

Verdeeldheid
Het debat in de gemeenteraad toont de verdeeldheid en de complexiteit van de besluitvorming rondom de opvang van asielzoekers in Lopik. Het college heeft aangegeven deze zomer verder te zullen werken aan het voorstel, met de bedoeling het na de zomervakantie opnieuw aan de raad voor te leggen. Voorlopig heeft het college aan de commissaris van de Koning gemeld dat er geen asielzoekers worden opgevangen binnen de gemeente Lopik in het kader van de spreidingswet.

Foto: Jeffrey Overvoorde

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn