Geslaagde en drukke Veiligheidsdag in IJsselstein

IJSSELSTEIN – Op zondag 30 juni vond in de binnenstad van IJsselstein de jaarlijkse Veiligheidsdag plaats. Van 13.00 tot 17.00 konden belangstellenden een kijkje achter de schermen nemen bij verschillende hulpdiensten.

In totaal zijn er tien verschillende hulpdiensten aanwezig. Dit zijn de politie, brandweer, veiligheidsregio Utrecht (VRU), ambulance, dierenambulance, EHBO, reddingsbrigade IJsselstein, provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en de handhaving. De meeste hulpdiensten zitten op de Benschopperstraat. Als je hier doorheenloopt, kom je langs de VRU en als je een stukje verder loopt, dan zie je vlak voor het Fulcotheater de Dierenambulance. En ook het Kasteelterrein is een van de locaties.

Kasteeltoren
Eén van de aanwezige hulpdiensten is de brandweer. Zij zijn te vinden bij de Kasteeltoren. “De winkeliersvereniging van de gemeente organiseert ieder jaar een veiligheidsdag”, vertelt Robbie Klomp, brandweerman en organisator van de brandweerlocatie. “Dat doen ze voor de bewoners van IJsselstein en om mensen naar de binnenstad toe te trekken. Wij zijn er ieder jaar bij.”

Activiteiten bij de brandweer
De brandweer heeft dit jaar de grootste locatie. Dat is ook nodig omdat hier de meeste activiteiten plaatsvinden. “Ieder uur is er een demonstratie. We steken bijvoorbeeld een auto in de fik, en gaan die dan blussen. Ook kunnen kinderen met een tuinslang kartonnen geverfde vuurtjes omschieten. Er zijn genoeg dingen te doen”, aldus Robbie. Bijzonder dit jaar is de aanwezigheid van een schuim-blusvoertuig. “Die staat er andere jaren niet maar dit keer wilde we wat extra’s doen. Dit blusvoertuig kan met grote waterkannonen en schuim een brand blussen.”

Belangrijkste tips
Een tip die Robbie altijd aan de bezoekers meegeeft is het belang van een brandmelder: “We zien nog best regelmatig dat mensen deze niet in hun woning hebben of dat de brandmelder gedeactiveerd is. Brandmelders zijn echter enorm belangrijk, want zonder melder merk je misschien wel te laat dat er een brand in je huis is.” Vluchtroutes zijn ook cruciaal volgens Robbie. “Weet altijd waar je sleutels en je portemonnee liggen, zodat je meteen weg kan als het moet.” Het gaat wel steeds vaker goed ziet hij. Steeds meer bewoners hebben een goede brandmelder en kennen de vluchtroute uit hun hoofd. Hij hoopt dat de Veiligheidsdag in ieder geval een stukje bijdraagt aan de bewustwording van mensen.

Tevreden bezoekers
Bezoeker Anja is ieder jaar aanwezig bij de Veiligheidsdag met haar twee dochters: “ik vind het belangrijk dat mijn kinderen, maar ik zelf ook, goed geïnformeerd zijn over veiligheidskwesties. De kinderen kunnen zelf ook dingen doen, zoals op de boot zitten en aan het stuur draaien van de reddingsbrigade. Het wordt op een leuke manier verteld en dat sla ik natuurlijk niet af. Mijn kinderen vinden het altijd hartstikke leuk en ik geniet er zelf ook altijd weer van.”


Tekst en foto’s: Emma Bunge

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn