Ge(s)laagde expositie in de bibliotheek van IJsselstein

IJSSELSTEIN – Meestal zet hij andere lokale kunstenaars in de spotlights. Nu mag hij zelf even shinen, Willem van der Wiel uit IJsselstein. Zijn gevarieerde en gelaagde werk is tot en met 30 juni te zien op de tweede verdieping van de bibliotheek aan de Overtoom.

Al vanaf de ingang op de eerste verdieping springt één werk meteen in het oog. ‘Slapende koe in rivierenland’ vermeldt de toelichting. Het is een vijfluik van maar liefst 3.50 meter breed en 1.40 meter hoog. Olieverf op katoen. De slapende herkauwer neemt een groot deel van de galerij in beslag. Het is een van de recentere werken van kunstenaar Willem van der Wiel (Groningen, 1951). Maar er is nog veel meer te zien.

Gelaagdheid
De kunst van Van der Wiel kenmerkt zich door gelaagdheid. “Ik ben me steeds meer toe gaan leggen op het gebruik van transparante verf en hier kun je verschillende technieken voor gebruiken. Ik maak mijn verf zelf, dus ik kan het ook transparant maken. Hierbij zoek ik naar gelaagdheid. Niet zo als bij het werk van Rothko waarbij je de lagen niet kunt zien, ik probeer door het gebruik van transparante verf dat je de lagen juist wel kunt zien.” Een mooi neveneffect is, dat wanneer het licht verandert, het schilderij ook verandert. Iedereen ziet weer iets anders in zijn werk. Bezoekers vermoeden een horizon of menen een landschap te zien. “Mensen hebben de neiging om dingen te willen herkennen en benoemen.”

Mark Rothko
Misschien is Willem wel meer onderzoeker dan kunstenaar. Hij maakt realistische werken maar ook abstracte. Het realistische werk is vaak opgebouwd met meerdere transparante lagen. De kunstenaar Mark Rothko is een van zijn voorbeelden, evenals Antoni Tapies en Anish Kapoor. Zijn inspiratie vindt hij vaak in de natuur, maar ook in het gewone dagelijkse leven en zelfs op straat. “Ik zoek naar wat er mogelijk is.”

Vergankelijkheidsproces
Zo verzamelde hij twee jaar lang achtergelaten blikjes en maakte hier fotomontages van. “Met de invoering van het statiegeld is dit wel afgelopen”, lacht hij. “Een hele goede zaak trouwens.” Ook volgde hij met zijn fotocamera het vergankelijkheidsproces van een tulp. Dit legde hij ook weer vast in een collage. Terwijl hij hierover vertelt, loopt een bibliotheekbezoekster met een stapel boeken langs. Ze steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Ik vind het echt geweldig, die kleuren! Je wordt er gewoon naartoe getrokken.”

Jongeren
Hoewel hij een opleiding aan de Arnhemse Kunstacademie heeft doorlopen, is Van der Wiel een groot deel van zijn beroepsleven met jongeren in de weer. Vroeger in zijn woonplaats Den Haag, en sinds het begin van het nieuwe millennium in IJsselstein. In zijn wijk IJsselveld-Oost stond hij als Sociaal Beheerder aan de wieg van buurtcentrum Studio 10 en is hij initiatiefnemer van het Cruyff Court, waar door buurtjongeren grif gebruik van wordt gemaakt. Een combinatie om iets met jongeren en kunst te gaan doen, ligt dan voor de hand. “Ik had inderdaad plannen om met een groep jongeren uit de wijk een grote muurschildering te gaan maken.” Helaas staan tussen droom en daad praktische bezwaren en gebrek aan medewerking in de weg. De muurschildering blijft in de ijskast.

Art & Wine
Gelukkig is er inspiratie genoeg. Na de zomer betrekt hij met zijn collega-kunstenaars van schildersgroep IJsselateliers een nieuw gezamenlijk atelier in Benschop. Het onderkomen in IJsselstein kunnen ze niet langer gebruiken. En hij blijft zich inzetten voor lokale kunst. Zijn eigen werk hangt nog tot 30 juni in de bibliotheek, en tussendoor kunnen mensen op zondagmiddag 16 juni het door hem georganiseerde Art & Wine in het Fulcotheater bezoeken. “Dan zijn de kunstenaars zelf aanwezig om iets te vertellen over hun werk.” Tijdens openingstijden van het Fulco is er ook kunst te zien in de gangen van het theater.  “Goed te combineren. Leuk als mensen komen kijken”, besluit Willem.

www.willemvanderwiel.nl


Foto: Karin Doornbos

 

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn