Heerlijk Houten 9 mei Hemelvaartsdag op het Oude Dorp

HOUTEN – Het Heerlijk Houten op het Plein in Oude Dorp is er weer op donderdag 9 mei Hemelvaartsdag. Een middag vol speelmogelijkheden voor kinderen en genietmomenten voor volwassenen. Het Heerlijk Houten vindt plaats van 13.00-18.00 uur.

Voor de kinderen organiseert Kids Lodge liefst 12 verschillende activiteiten, zoals ijs maken, kleuren, schmink en bamboestiek. Er is een peuterparadijs en een blokkenhoek. De actievelingen kunnen boogschieten, een speurtocht of expeditie doen, er is een E-fit zone en er is zelfs een stormbaan en kussengevecht mogelijk. De jeugdbrandweer is ook weer van de partij. En er zijn ook nieuwe activiteiten. Zo is de Landmacht met een leger voertuig aanwezig, kun je met een voetbal in een winkelwagen schieten en kun je klimmen.

Pleinkerk beklimmen
Over dat laatste: voor de liefhebbers van klimmen en uitzicht is er de mogelijkheid om de 47 meter hoge Pleinkerk te beklimmen. Hier valt voor jong en oud wat te leren over de geschiedenis van deze hoogste kerk van Houten, want Otto de gids weet hier alles van. Boven wacht een prachtig uitzicht, wat reikt van de Domtoren in Utrecht tot aan Schalkwijk en de Utrechtse Heuvelrug. Beklimmen van de kerktoren gebeurt in groepen van maximaal 20 personen. De eerste groep start om 13.30 uur, de tweede groep om 14.30 uur en zo door tot de laatste beklimming om 17.30 uur. Eén toer duurt een half uur. Kinderen onder de 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Eten en drinken
Naast actief bezig zijn kan er ook gegeten en gedronken worden. Zo zijn er verschillende kraampjes waar patat, hamburgers, wafels, pannenkoeken, suikerspinnen en popcorn te verkrijgen zijn. Terwijl de kinderen spelen en genieten kunnen de ouders toekijken of gezellig neerstrijken op de uitgebreide terrassen van de Roskam, de Zwijger en Opoe Spronk of een ijsje snoepen bij Kwalitaria.

Optredens podium
Op het podium wordt de muzikale omlijsting verzorgd door verschillende artiesten, zoals Chris Alain, Ruud Appelhof en Talentcrib by Sharon Doorson. Daarnaast is er een DJ aanwezig.

Kaarten
Toegang is gratis. Op het festivalterrein worden munten als betaalmiddel gebruikt. Deze munten alsook de “8X fun” activiteiten kaarten zijn gedurende het evenement op het Plein te koop bij de Muziektent. Betaling van de munten zoveel mogelijk via pinbetaling. Activiteiten Kaarten kosten € 12,50 en zijn op de dag te koop bij de Muziektent op het festivalterrein. Voorverkoop met korting nu al mogelijk via Kids Lodge.

De opbrengst van het Heerlijk Houten Festival gaat naar twee Houtense goede doelen:
• Duchenne Parent Project
• Uitlichten historische bomen Plein Oude Dorp

Over het Duchenne Parent Project
Het Duchenne Parent Project is een organisatie die zich inzet voor het begrijpen, behandelen en uiteindelijk genezen van Duchenne spierdystrofie. Opgericht door ouders van kinderen die aan deze ziekte lijden en gericht op het bevorderen van onderzoek, bewustwording en het ondersteunen van gezinnen die te maken hebben met deze ziekte. Duchenne is ernstige, erfelijke spierziekte die vooral jongens treft. Eén op 3.500 jongens wordt geboren met Duchenne. De diagnose wordt meestal gesteld tussen het 3e en 7e levensjaar. Spieren breken langzaam af en verzwakken zo steeds meer. Rond het 10e levensjaar raken de meeste jongens afhankelijk van een rolstoel. Rond het 20ste levensjaar hebben zij vaak volledige zorg en beademing nodig. Het Duchenne Parent Project sponsorde al zo’n 200
onderzoeksprojecten met resultaat. Door verbeterde behandeling is de levensverwachting met 10 jaar toegenomen tot ongeveer 30 jaar. Lewis uit Houten heeft Duchenne. Lewis is een eigengereid jongetje van 8. Hij heeft een rijke fantasie, maakt de mooiste lego creaties en kan uren achtereen tekenen. Hij houdt van de natuur en is graag buiten. Net als heel veel jongetjes van zijn leeftijd. Maar Duchenne maakt hem wel anders. Hij is nu fysiek nog goed, maar op korte termijn zal er een kloof ontstaan met zijn vriendjes. Maar Lewis laat zich niet uit het veld slaan, hij is een jongen die roeit met de riemen die hij heeft en zijn plezier en voldoening haalt hij uit de dingen die wel gaan en waar hij goed in is. Lewis is een
doorzetter en hoewel de frustratie hem soms in de weg zit, is hij vrijwel altijd vrolijk en laat hij zijn ouders dagelijks lachen met zijn humor. Onno Ghijsen-Cohen van de Lionsclub Houten: ,,Wij steunen via het Heerlijk Houten Festival het Duchenne Parent Project van ganser harte en hopen daarmee dat kinderen zoals Lewis kunnen worden geholpen. Dit doel sluit bij uitstek aan bij onze doelstelling om door
middel van het Heerlijk Houten Festival voor jonge kinderen van Houten een mooie activiteit te organiseren. En we kijken er naar uit om ook Lewis op 9 mei 2024 te mogen begroeten.”

Over Uitlichten historische bomen Plein Oude Dorp
Het Plein wordt gekenmerkt door een stuk of tien verspreid staande bomen. Een daarvan springt meteen in het oog: de bonte iep. Deze boom is in 1916 door het toenmalige kerkbestuur aangeplant. Hij is gezichtsbepalend voor het dorp. Voor zijn leeftijd ziet de iep er nog heel goed uit, zeker omdat iepen over het algemeen niet gigantisch oud worden. De iep wordt omringd door haagbeuken, een linde en esdoorns. Fred Baak van de Ondernemersvereniging: “We verkeren in Houten in een unieke situatie dat we zo’n mooi dorpsplein hebben. Iedereen geniet van de bijzondere sfeer en de gezelligheid van het Plein. En velen gebruiken het Plein voor allerlei soorten bijeenkomsten. Ook als ondernemersvereniging spannen wij ons in om gezellige activiteiten op het plein te organiseren. Zoals het Heerlijk Houten
Festival, maar denk bijvoorbeeld ook aan de Streekmarkt, Wijn op het Plein, het Oktoberfest en zo zullen er nog vele activiteiten volgen. Net als de verschillende gebouwen zijn ook de historische bomen op het Plein beeldbepalend. En die bomen willen we letterlijk in de spotlights zetten.” Martijn Steeman van de
Ondernemersvereniging: “Dat uitlichten kost een hoop geld en de Ondernemersvereniging spaart dit geld bij elkaar via het Heerlijk Houten Festival. Samen met de Lions regelen we sponsoren en als alle kosten van het festival betaald zijn, delen wij de netto opbrengst met de Lions. De Lions steunen met hun deel het Duchenne Parent Project en wij sparen met ons deel voor de verlichting van de bomen op het Plein. We zijn hier in 2023 mee gestart en we hopen met de tweede editie van het Festival in 2024 weer een flink bedrag aan deze spaarpot te kunnen toevoegen. We willen nog dit jaar de gesprekken met de Gemeente opstarten over de wensen en eisen van de uitlichting van de bomen. Wij steunen op deze manier via het Heerlijk Houten Festival het historische karakter van het Plein als ontmoetingsplaats voor volwassenen en kinderen uit Houten. “We kijken ernaar uit om op 9 mei 2024 zoveel mogelijk kleine en grote Houtenaren te mogen begroeten.”

foto van editie vorig jaar, René van den Brandt

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn