Help de gemeente bij de overgang naar duurzame energie

NIEUWEGEIN – De gemeente Nieuwegein wil in 2040 een volledig duurzame stad zijn. De doelstelling is om op termijn geen gebruik meer te maken van niet-duurzame brandstoffen zoals aardolie en aardgas: de energietransitie. 

Dat betekent dat er de komende jaren dingen gaan veranderen in de stad. Nieuwegein wil meer energie besparen, de hele stad van het aardgas af krijgen, en energie duurzamer opwekken. Om dat voor elkaar te krijgen werkt de gemeente aan een nieuw plan: ‘het omgevingsprogramma energietransitie’. Daarin komt te staan wat de gemeente en haar inwoners gaan doen om het doel te halen om in 2040 een volledig duurzame stad te zijn.

2040
Sanne Hermans, werkzaam bij de gemeente Nieuwegein, laat weten: “Globaal kan ik wel zeggen dat we echt bezig zijn met een flinke transitie en we zo veel mogelijk van alle niet-duurzame manieren van energie opwekken af willen. We kijken dus naar andere, duurzamere mogelijkheden in de hele stad. Dat kunnen inderdaad windmolens en zonnevelden zijn. Het is echter nog te vroeg om echt te zeggen of, waar en hoeveel van dat soort middelen er gaan verschijnen; daarvoor moeten we eerst zoeken naar geschikte locaties en daar spelen heel veel factoren in mee. De doelstelling is om een energie-neutrale stad te zijn in 2040, en daar moeten we inderdaad echt nog voor aan de slag.”

Informatieavond
Op 3 juli organiseert de gemeente een informatieavond over het omgevingsprogramma energietransitie in De Kom. Tijdens deze bijeenkomst vertelt de gemeente uitgebreid wat er de komende jaren in Nieuwegein gaat gebeuren en veranderen. Ook hier zal de gemeente om de mening van haar inwoners vragen en kun je vragen stellen. Iedereen is welkom: “Je bent welkom in de zaal, maar je kunt de bijeenkomst ook via internet live volgen. Je kunt dan meekijken met wat er in de zaal gebeurt en via de website stemmen en vragen stellen die direct kunnen worden beantwoord”, aldus Sanne.

Vragenlijst
De gemeente vindt de mening van de inwoners heel belangrijk. Nieuwegein hoort graag wat je belangrijk vindt, wat jouw voorkeuren zijn en wat je al weet over de energietransitie. Daarom vraagt de gemeente haar inwoners om een korte vragenlijst in te vullen over het onderwerp. Sanne Hermans: “Op de bijeenkomst gaan we onze eerste versie van het ‘omgevingsprogramma energietransitie’ presenteren, dus daar gaan we er al iets dieper op in. Daar wordt nu nog aan gewerkt. Tijdens de bijeenkomst willen we input ophalen waarmee we het plan nog verder hopen te finetunen, en daarna wordt het ter inzage gelegd. Dat doen we ook via een vragenlijst die online staat.”

Deze vragenlijst is op deze pagina te vinden: https://ikbennieuwegein.nl/vragenlijstenergie. Op diezelfde pagina (iets naar beneden scrollen) kunnen mensen zich ook aanmelden voor het evenement (de energie-avond op 3 juli)

Foto van de windmolens bij Nieuwegein bij de A27. Foto René van den Brandt

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn