Heren 1-kwartet VIVES neemt afscheid

Het einde van een VIVES-tijdperk is in zicht. Na jarenlang in Heren 1 gezeten te hebben, nemen Addie van der Veen, Joël van der Schans, Mitchel van Kesteren en Jordy Streng na dit seizoen afscheid.

Van der Veen doet dat na een aaneengesloten periode van zeventien seizoenen in Heren 1, Van der Schans was dertien jaar het vertrouwde gezicht op de spelverdeling, Van Kesteren is bezig aan zijn twaalfde seizoen en Streng speelde de afgelopen zeven jaar in het hoogste herenteam van VIVES. “De vier hebben besloten verder te gaan als vriendenteam”, zo bevestigde een PR-woordvoerder aan Omroep Lekstroom.

Na zulke lange periodes in Heren 1, voor Van der Veen zelfs meer dan zijn halve leven, is het terughalen van hun debuut behoorlijk lastig. “Dat is wel heel lang geleden.” Maar mooie herinneringen aan de afgelopen jaren hebben de vier genoeg.

De eerste herinnering die bij Van Kesteren naar boven komt, is een artikel in de plaatselijke krant, waarin hij een eervolle vermelding kreeg tijdens zijn debuutseizoen in Heren 1. “Ik was toen vijftien jaar”, weet de passer/loper nog. “En in de krant stond dat ik liet zien dat passen niet zo moeilijk hoeft te zijn.” Maar of hij bij die bewuste wedstrijd ook echt zijn debuut maakte, weet hij niet meer.

Van der Veen, de speler met het langste dienstverband van het huidige Heren 1, weet nog dat hij al vanaf zijn veertiende ongeveer meetrainde bij het hoogste herenteam en vanaf zijn zestiende vast bij de selectie zat. Hij denkt vooral met heel veel plezier terug op het seizoen 2009/2010, toen een bus volgeladen met fans naar Utrecht was afgereisd om Heren 1 kampioen te zien worden. “Er zijn zelfs nog beelden van op YouTube, dat ze bij ons de kleedkamer inkwamen en ons filmden onder de douche.”

Promotie naar topdivisie
Een ander hoogtepunt is volgens Van der Schans het seizoen waarin ze als promotieklasseteam de bekerfinale haalden, terwijl in dat bekertoernooi ook teams uit de derde divisie meededen. Maar het moment waar alle vier het roerend over eens zijn, is het kampioenschap van 2022 in de eerste divisie en de promotie naar de topdivisie. “De hele sfeer dat seizoen, het leefde echt binnen de club”, vertelt Van der Schans. “En het is natuurlijk heel mooi dat Mitchel, Addie en ik vanuit de eigen opleiding samen doorgegroeid zijn naar het een-na-hoogste niveau van Nederland.” En voor Van der Schans als dove volleyballer is het extra knap is dat hij het tot zo’n hoog niveau heeft geschopt, uniek zelfs in Nederland.

“Het was wel een turbulent seizoen”, voegt Streng toe over twee jaar geleden. “Het begon met het overlijden van onze trainer Gerard Koeman. Door zo’n gebeurtenis word je als team heel hecht. We hadden veel steun aan elkaar. En we eindigden het seizoen met een enorm hoogtepunt.”

Streng is al zeven seizoenen de libero van Heren 1, maar kwam eigenlijk van VollinGo uit Gouda naar IJsselstein als passer/loper. “Tijdens de laatste oefenwedstrijd voor het nieuwe seizoen, scheurde ik de pees van mijn middelvinger, dus ik kon niet aanvallen. Maar bij een wedstrijd in Barchem (ergens in de Achterhoek) was onze libero Hylke ziek. Dus toen ben ik, met nog een spalk om mijn vinger, op de libero-positie gezet. Het was onze eerste 4-0 zege in de tweede divisie.” De libero-positie heeft Streng vervolgens nooit meer verlaten.

Meer vrijheid, minder reizen
Maar na al die jaren komt er nu een einde aan hun periode in Heren 1. De vier noemen vooral meer vrijheid en minder ver reizen als redenen om na dit seizoen een vriendenteam te gaan vormen, maar ze gaan ook wel degelijk dingen missen. “De verre uitwedstrijden vond ik eigenlijk ook altijd wel een avontuur”, vertelt Van der Veen. “Je kwam bij verenigingen waar je nog nooit gekomen was, plaatsen waar alleen een sporthal, een kerk en een supermarktje zaten.” Van der Schans: “Alleen in Zeeland zijn we nog nooit geweest.”

En het heeft ook in elk geval één groot voordeel dat ze niet meer in Heren 1 spelen volgend seizoen. “Nu kunnen we nóg meer gaan genieten van de gezelligheid van VIVES. Nu kunnen wij een keer met een biertje in de hand naar het nieuwe Heren 1 kijken.”

Het afscheidnemende viertal heeft nog één wedstrijd voor de boeg met VIVES Heren 1: zaterdag 13 april om 19.45 in de IJsselhal

Op de foto: Mitchel-Addie-Jordy-en-Joel foto: PR-commissie VIVES.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Neppolitie actief in Lopik

LOPIK – De wijkagenten van Lopik waarschuwen op hun Instagram-account voor telefoontjes van personen die zich als politiemedewerker voordoen.  Het Instagram-account, gerund door Mike de

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn